Passa al contingut principal

Terrassa 2014

Breus reflexions entorn la presentació dels pressupostos municipals a Terrassa

La crisi a Terrassa ve marcada per l'atur, el problema de la vivenda, el deteriorament dels serveis públics i l'increment de la pobresa. Les polítiques anomenades “d'austeritat pressupostària” imposades per la Troica a l'Estat (i de retruc a la Generalitat i els ajuntaments) limiten la sobirania i capacitat per a realitzar polítiques que combatin la crisi a casa nostra.

De fet, resulta intolerable que l'Estat i la Generalitat no donin els recursos necessàris a l'ajuntament. Els 21 milions d'euros que la Generalitat deu a l'Ajuntament de Terrassa, hem de sumar ara els 750.000 euros del Fons de Cooperació Local que recentment s'ha decidit no pagar unilateralment. I el govern espanyol, amb la seva proposta de reforma de la Llei d'Administracions Locals vol eliminar competències actualment municipals, per ofegar encara més els ajuntaments. Govern espanyol i català segueixen la recepta neoliberal de retallar, privatitzar i ofegar els ciutadans.

S'ha de reconèixer que a pesar de la limitació imposada per les políques d'austeritat, l'Ajuntament de Terrassa ha destinat en els darrers temps majors recursos a combatre la pobresa i l'exclusió social.

Sense la intenció de resumir i analitzar el pressupost que l'ajuntament presenta públicament durant aquest mes, cal destacar positivament que les principals partides vagin cap a polítiques socials, promoció econòmica i millora de l'espai públic.

Caldrà veure doncs al detall com s'assignen i es porten a terme aquestes partides. Com que el pressupost presentat és poc detallat, és difícil fer valoracions concretes.

Entre altres coses serà interessant veure com es desenvolupen les polítiques de promoció econòmica. Quins criteris tindran els programes d'ocupació, així com quines mesures es prenen per a enfortir el teixit industrial.

I com a algunes crítiques a desenvolupar i a millorar, faré alguns apunts:

Trobo a faltar des de fa uns anys, processos de participació ciutadana en els pressupostos. Crec que Terrassa hauríem de recuperar els pressupostos participatius. La ciutadania hauríem de tenir mecanismes per a decidir com s'han de gastar els nostres impostos.

Continuo també pensant que la partida dedicada a Presidència (3 milions d'euros) és excessiva en els temps que vivim. I com deia, al no poder veure detalladament com es gasta, denota poca transparència.

És mala política que l'Ajuntament abandoni i es vengui les seves participacions en empreses importants com la d'autobusos (TMESA) i de l'aigua (Mina). Entenc que un govern d'esquerres ha de vetllar pel control i gestió pública de serveis tan importants. Crec que Terrassa hauria d'apostar per la remunicipalització d'aquestes dos empreses i serveis. O com a mínim, els ciutadans de Terrassa hauríem de tenir el dret a votar en una consulta si volem que aquests serveis siguin de gestió pública o privada.

També trobo preocupant veient el pressupost, els 17 milions d'euros de deute públic. Potser seria interessant començar a parlar d'auditoria dels comptes municipals per tal de detectar i no assumir tot aquell deute que sigui declarat il·legítim, així com donar suport a totes les iniciatives que a nivell autonòmic i estatal van en el mateix sentit.

Crec que les polítiques a realitzar a Terrassa haurien de tenir a com a eixos:

  • Atur i habitatge: programes de formació laboral, potenciació de l'economia social i el cooperativisme, ajudes necessàries en alimentació i subministraments, foment del lloguer social, etc...
  • Democràcia Participativa: impulsant de nou els pressupostos participatius, dotar de poder decisori vinculant als consells de districte, realitzar consultes ciutadanes sobre qüestions importants que ens afecten a tots...
  • Defensa de la gestió pública: Remunicipalitzar tots aquells sectors que han estat privatitzats o externalitzats, millora de la qualitat dels serveis...

Ivan Martos (coordinador local d'EUiA a Terrassa)

Entrades populars d'aquest blog

Valoració eleccions

Reunida l’assemblea local d’Esquerra Unida de Terrassa el 6 de juny hem fet una valoració i reflexió col·lectiva de les eleccions municipals del passat 28 de maig i de la nostra participació. Primer de tot, volem donar les gràcies a les 3.643 persones (4,56% dels votants) que van confiar en la candidatura de Terrassa En Comú Podem aquest 28M. No defraudarem a aquestes persones, ja que continuarem treballant i lluitant per recuperar i ampliar un espai polític que és imprescindible i necessari a Terrassa. Volem agrair també la magnífica feina que ha realitzat tota la militància de TECP, en especial la candidata Agnès Petit, en aquesta campanya electoral, deixant-se la pell per defensar un futur digne per a les famílies treballadores. Tenim un gran capital humà. Hem demostrat que tenim militància, proposta i capacitat per a crear una organització més forta, que estigui arrelada als barris i amb un discurs de classe, posant l’èmfasi en les desigualtats i necessitats materials de la gent.

Ha mort Juan Martínez

Ayer nos dejó Juan Martínez Martínez , un luchador infatigable de esos que pelean toda la vida, uno de los imprescindibles. Desde bien joven  en su Abrucena natal  vio y comprendió la miseria a que las clases pudientes del campo sometían a los campesinos. Esto hizo que su familia decidiese emigrar a Cataluña y concretamente a Terrassa para buscarse  la vida. Ya en nuestra ciudad, Juan rápidamente tomó contacto con el PSUC y entró en sus filas. Pronto se destacó con una militancia comunista activa y comprometida. Las detenciones acompañadas de torturas y años de cárcel fueron una constante. Se implicó de manera extenuante y desinteresada en la lucha contra la dictadura franquista y por el restablecimiento de la democracia, siempre al lado de la clase trabajadora. También tuvo buena parte de “culpa” en la creación y desarrollo de las CCOO.   Esto le costó estar constantemente en el punto de mira de la policía política del régimen, lo que a instancias del partido le obligó a exiliarse a

Presentació a Terrassa del llibre sobre la massacre d'Atocha

Aquest proper dimecres 31 de gener presentem a Terrassa el llibre " La matanza de Atocha y otros crímenes de Estado ", amb la participació de l'autor Carlos Portomeñe . A les 18:30h a la seu de CCOO de Terrassa (c/ Unió, 23). Recentment, l'autor ha publicat l'article " Siete días de enero, cuarenta y siete años después " sobre els fets que relata en el llibre. Us esperem!