Passa al contingut principal

Terrassa 2014

Breus reflexions entorn la presentació dels pressupostos municipals a Terrassa

La crisi a Terrassa ve marcada per l'atur, el problema de la vivenda, el deteriorament dels serveis públics i l'increment de la pobresa. Les polítiques anomenades “d'austeritat pressupostària” imposades per la Troica a l'Estat (i de retruc a la Generalitat i els ajuntaments) limiten la sobirania i capacitat per a realitzar polítiques que combatin la crisi a casa nostra.

De fet, resulta intolerable que l'Estat i la Generalitat no donin els recursos necessàris a l'ajuntament. Els 21 milions d'euros que la Generalitat deu a l'Ajuntament de Terrassa, hem de sumar ara els 750.000 euros del Fons de Cooperació Local que recentment s'ha decidit no pagar unilateralment. I el govern espanyol, amb la seva proposta de reforma de la Llei d'Administracions Locals vol eliminar competències actualment municipals, per ofegar encara més els ajuntaments. Govern espanyol i català segueixen la recepta neoliberal de retallar, privatitzar i ofegar els ciutadans.

S'ha de reconèixer que a pesar de la limitació imposada per les políques d'austeritat, l'Ajuntament de Terrassa ha destinat en els darrers temps majors recursos a combatre la pobresa i l'exclusió social.

Sense la intenció de resumir i analitzar el pressupost que l'ajuntament presenta públicament durant aquest mes, cal destacar positivament que les principals partides vagin cap a polítiques socials, promoció econòmica i millora de l'espai públic.

Caldrà veure doncs al detall com s'assignen i es porten a terme aquestes partides. Com que el pressupost presentat és poc detallat, és difícil fer valoracions concretes.

Entre altres coses serà interessant veure com es desenvolupen les polítiques de promoció econòmica. Quins criteris tindran els programes d'ocupació, així com quines mesures es prenen per a enfortir el teixit industrial.

I com a algunes crítiques a desenvolupar i a millorar, faré alguns apunts:

Trobo a faltar des de fa uns anys, processos de participació ciutadana en els pressupostos. Crec que Terrassa hauríem de recuperar els pressupostos participatius. La ciutadania hauríem de tenir mecanismes per a decidir com s'han de gastar els nostres impostos.

Continuo també pensant que la partida dedicada a Presidència (3 milions d'euros) és excessiva en els temps que vivim. I com deia, al no poder veure detalladament com es gasta, denota poca transparència.

És mala política que l'Ajuntament abandoni i es vengui les seves participacions en empreses importants com la d'autobusos (TMESA) i de l'aigua (Mina). Entenc que un govern d'esquerres ha de vetllar pel control i gestió pública de serveis tan importants. Crec que Terrassa hauria d'apostar per la remunicipalització d'aquestes dos empreses i serveis. O com a mínim, els ciutadans de Terrassa hauríem de tenir el dret a votar en una consulta si volem que aquests serveis siguin de gestió pública o privada.

També trobo preocupant veient el pressupost, els 17 milions d'euros de deute públic. Potser seria interessant començar a parlar d'auditoria dels comptes municipals per tal de detectar i no assumir tot aquell deute que sigui declarat il·legítim, així com donar suport a totes les iniciatives que a nivell autonòmic i estatal van en el mateix sentit.

Crec que les polítiques a realitzar a Terrassa haurien de tenir a com a eixos:

  • Atur i habitatge: programes de formació laboral, potenciació de l'economia social i el cooperativisme, ajudes necessàries en alimentació i subministraments, foment del lloguer social, etc...
  • Democràcia Participativa: impulsant de nou els pressupostos participatius, dotar de poder decisori vinculant als consells de districte, realitzar consultes ciutadanes sobre qüestions importants que ens afecten a tots...
  • Defensa de la gestió pública: Remunicipalitzar tots aquells sectors que han estat privatitzats o externalitzats, millora de la qualitat dels serveis...

Ivan Martos (coordinador local d'EUiA a Terrassa)

Entrades populars d'aquest blog

El cas del Karmel: un exemple del fracàs del model concertat

L'Escola Mare de Déu del Carme, una escola concertada amb un llarg període d’activitat a la nostra ciutat, ha canviat de titularitat fa uns mesos. La nova titularitat està en mans d’un corrent ultra i integrista. Tot això ha estat gràcies a les escletxes d’un sistema que permet la gestió privada amb diners públics de l’escola. Empatitzem i ens solidaritzem amb la preocupació de les famílies de l’escola del Karmel. És injustificable que amb diners públics una escola estigui adoctrinant idees franquistes, homòfobes, masclistes i classistes, allunyades dels principis i valors democràtics. Aquesta situació no és una excepció, és la conseqüència lògica d’un model dual, instaurat des de temps del tardofranquisme i que ha afavorit la privatització encoberta de l’educació. El canvi de titularitat evidència el que ja sabem, que el model de concerts és insostenible. No ens podem imaginar que l’assistència universal pugui discriminar pacients segons ideologia, classe social o origen. I, tanma...

No al tancament de línies a l'escola pública de Terrassa

Des de la conselleria d’Educació de la Generalitat s’informa que hi haurà un tancament massiu de línies a I3 i 1r ESO. Aquesta política retalladora s'acarnissa amb la nostra ciutat, amb la concreció de tancament de 2 línies d’I3 i 8 grups de primer d’ESO. A més, aquests tancaments es concretaran quasi exclusivament en l’escola pública i no tant en la concertada. Com sempre argumenten dades demogràfiques, sense plantejar l’oportunitat de la baixada demogràfica per implantar baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Per agreujar la situació, des dels Serveis Territorials del Vallès Occidental no es donen els noms dels centres educatius, argumentant que és perquè puguin sortir amb tota l’oferta i  ja es decidirà, segons dades demogràfiques quina línia es tanca. Denunciem aquesta estratègia com a desmobilitzadora, es vol evitar una resposta coordinada des de les AFA’s i la Comunitat Educativa en general, mantenint falses expectatives i competència entre centres. La resposta...

Sobre els recents casos d'abusos sexuals denunciats a la nostra ciutat

Estem consternats arran de les informacions aparegudes l'última setmana sobre la denúncia de diversos casos d'abusos sexuals a una església evangèlica de Terrassa anteriorment coneguda com a Església Samaria. La separació entre església (totes) i estat, mai ha de interpretar-se de manera que les congregacions siguin nuclis aïllats on imperi una llei paral·lela distinta a la que regeix la nostra societat. Tot el contrari: els feligresos de qualsevol fe han de saber que els empara l'estat de dret i els protegeix el mateix sistema jurídic que hi ha de portes enfora del temple. Esquerra Unida de Terrassa sempre estarà al costat de les víctimes, advoquem per un model judicial que sigui especialment sensible amb aquest tema i una administració local que els brindi tot el suport necessari i els faciliti assistència legal i acompanyament psicològic. Sempre ferms enfront de la violència sexual, ni un pas enrere davant les agressions.