Passa al contingut principal

Sobre el col·lapse dels serveis d'urgències a Terrassa

El grup municipal d’ICV-EUiA davant els episodis de col·lapse viscuts als serveis d’urgències sanitàries de la nostra ciutat ha emplaçat a la resta de grups municipals a donar suport a un posicionament institucional de l’Ajuntament de Terrassa instant al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a activar amb caràcter d’urgència les mesures necessàries per tal de fer front, amb els recursos humans i materials adients, a les situacions de col·lapse de les urgències hospitalàries i ambulatòries publiques a la ciutat de Terrassa,  per tal d’assegurar una atenció digna i adequada als pacients tot garantint correctament el dret a la salut de tota la ciutadania.

ICV-EUiA  manifesta que en els darrers dies s’ha pogut constatar com els serveis d’urgències hospitalaris i ambulatoris de la nostra ciutat han incrementat de manera extraordinària el número de persones que acudeixen afectats per malaltia. I malauradament, segons el portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA, Manel Pérez, “també hem pogut constatar que en moltes ocasions el temps d’espera per ser ateses moltes d’aquestes persones excedeix allò que podríem considerar com raonable i que les condicions d’atenció dels usuaris que han de mantenir temporalment un ingrés hospitalari, fruït de les seves afeccions, en moltes ocasions tampoc està sent raonablement digna i d’acord amb les possibilitats i potencialitats dels nostres centres hospitalaris”

El grup roigverd considera que la incidència prevista per les autoritats sanitàries de l’epidèmia de grip d’aquesta temporada s’anunciava com força important, tal i com s’ha comprovat aquests dies, i que malgrat les previsions d’increment  extraordinari de pacients en aquest període, les retallades pressupostàries del Departament de Salut de la Generalitat, la contenció de plantilles i jornades laborals i de recursos materials han condicionat que l’atenció sanitària a la nostra ciutat es pugués adequar en tot moment correctament a les necessitats objectives d’atenció de la població malalta.

ICV-EUiA recorda en la seva proposta d’Acord institucional de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament que fins i tot el comité d’empresa de l’Hospital Mútua de Terrassa ha fet públic el col•lapse del servei d’urgències d’aquest equipament sociosanitari davant l’avenç de l’epidèmia de grip considerant que hi ha hagut una manca de material, d’espai adequat i confidencialitat per atendre els pacients, així com una nul·la ampliació de la plantilla per fer front a l’augment de la demanda assistencial en els moments que ho requeria. Han denunciat que s’han arribat a classificar zones dels passadissos del servei d’urgències com a llocs assistencials per pacients que precisen oxigenoteràpia i/o tractament nebulitzat dificultant fins i tot el correcte trasllat de pacients, i que l’augment desproporcionat de les càrregues de treball al personal sanitari assignat han comportat esgotament físic i psicològic dels treballadors que presten l’atenció als pacients.

ICV-EUiA també es fa ressó en la seva proposta que les Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC) també han alertat del col•lapse dels serveis d’urgències que aquests dies s’esta vivint a molts hospitals i Centres d’Atenció Primària de Catalunya, amb esperes de moltes hores per rebre ingrés, per manca de llits i espais adequats per les persones malaltes i els seus familiars.

ICV-EUiA espera que la resta de grups municipals donin suport a la seva proposta d’emplaçar a prendre mesures efectives al Departament de Salut de la Generalitat, perquè considera que “el dret a la salut és un dels drets fonamentals de les persones i que les institucions publiques tenim el deure de protegir i garantir en les millors condicions”
 

Entrades populars d'aquest blog

El cas del Karmel: un exemple del fracàs del model concertat

L'Escola Mare de Déu del Carme, una escola concertada amb un llarg període d’activitat a la nostra ciutat, ha canviat de titularitat fa uns mesos. La nova titularitat està en mans d’un corrent ultra i integrista. Tot això ha estat gràcies a les escletxes d’un sistema que permet la gestió privada amb diners públics de l’escola. Empatitzem i ens solidaritzem amb la preocupació de les famílies de l’escola del Karmel. És injustificable que amb diners públics una escola estigui adoctrinant idees franquistes, homòfobes, masclistes i classistes, allunyades dels principis i valors democràtics. Aquesta situació no és una excepció, és la conseqüència lògica d’un model dual, instaurat des de temps del tardofranquisme i que ha afavorit la privatització encoberta de l’educació. El canvi de titularitat evidència el que ja sabem, que el model de concerts és insostenible. No ens podem imaginar que l’assistència universal pugui discriminar pacients segons ideologia, classe social o origen. I, tanma...

No al tancament de línies a l'escola pública de Terrassa

Des de la conselleria d’Educació de la Generalitat s’informa que hi haurà un tancament massiu de línies a I3 i 1r ESO. Aquesta política retalladora s'acarnissa amb la nostra ciutat, amb la concreció de tancament de 2 línies d’I3 i 8 grups de primer d’ESO. A més, aquests tancaments es concretaran quasi exclusivament en l’escola pública i no tant en la concertada. Com sempre argumenten dades demogràfiques, sense plantejar l’oportunitat de la baixada demogràfica per implantar baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Per agreujar la situació, des dels Serveis Territorials del Vallès Occidental no es donen els noms dels centres educatius, argumentant que és perquè puguin sortir amb tota l’oferta i  ja es decidirà, segons dades demogràfiques quina línia es tanca. Denunciem aquesta estratègia com a desmobilitzadora, es vol evitar una resposta coordinada des de les AFA’s i la Comunitat Educativa en general, mantenint falses expectatives i competència entre centres. La resposta...

Sobre els recents casos d'abusos sexuals denunciats a la nostra ciutat

Estem consternats arran de les informacions aparegudes l'última setmana sobre la denúncia de diversos casos d'abusos sexuals a una església evangèlica de Terrassa anteriorment coneguda com a Església Samaria. La separació entre església (totes) i estat, mai ha de interpretar-se de manera que les congregacions siguin nuclis aïllats on imperi una llei paral·lela distinta a la que regeix la nostra societat. Tot el contrari: els feligresos de qualsevol fe han de saber que els empara l'estat de dret i els protegeix el mateix sistema jurídic que hi ha de portes enfora del temple. Esquerra Unida de Terrassa sempre estarà al costat de les víctimes, advoquem per un model judicial que sigui especialment sensible amb aquest tema i una administració local que els brindi tot el suport necessari i els faciliti assistència legal i acompanyament psicològic. Sempre ferms enfront de la violència sexual, ni un pas enrere davant les agressions.