dimecres, 15 de gener de 2014

EUiA de Terrassa saluda que l’Ajuntament de la ciutat aprovi imposar sancions pels pisos buits

Des d'EUiA de Terrassa valorem positivament l'anunci fet pel nostre ajuntament d'imposar sancions als pisos buits amb la finalitat d'aconseguir lloguers assequibles, quelcom indispensable per a què centenars de famílies puguin viure amb dignitat. Aquesta és una reivindicació que diverses entitats socials, en especial la PAH, han vingut reclamant arreu de l'estat a les administracions pertinents des de l'inici de la crisi i la generalització dels desnonaments. 

D'altra banda, trobem incomprensible que les entitats financeres no hagin volgut entrar en una negociació dialogada amb el consistori per oferir els habitatges que tenen buits i que, a més, causen greus perjudicis a les comunitats de veïns per l'abandonament de les seves obligacions com a propietaris. 

Sabem que no és ni molt menys el final de la lluita pel dret a un habitatge digne però sí un pas necessari i valent per avançar en aquest dret fonamental. Desitgem que els processos sancionadors donin fruits el més aviat possible encara que segurament els bancs recorreran les sancions per evitar-les i dilatar la problemàtica habitacional amb l'objectiu de mantindre l'estock de pisos buits per a una futura especulació. Per això es fa indispensable no donar marxa enrere en la batalla legal i en la pressió dels ciutadans per aconseguir garantir l'accés a l'habitatge. 

Volem posar de relleu que l'aplicació d'aquestes multes ve derivada de la Llei del Dret a l'Habitatge aprovada el 2007, durant el govern ‘tripartit’, a proposta d'ICV-EUiA, quan la problemàtica en aquesta matèria era l'accés a una vivenda fruït de la salvatge especulació i desregulació del mercat immobiliari, amb la complicitat dels governs de torn. També volem reclamar, ja que es tracta d'una norma de nivell català, que la Generalitat faci el pertinent i apliqui el que ja està aprovat des de fa 6 anys encara que CiU va votar en contra d'aquesta llei, juntament amb el PP i l'abstenció de Ciutadans. Dubtem que ho facin per això es fa indispensable que la feina dels municipis vagi acompanyada de la mobilització i la pressió social.

Cal dir que el nostre Ajuntament haurà de complementar aquestes mesures amb la creació d'un fons d'habitatges de lloguer assequible i d'urgència social, que es troba en procés, amb els pisos de titularitat municipal, així com rebaixar els requisits per accedir-hi als pisos dels que disposen per al lloguer. Recordar, també, que fa un any es va aprovar la moció al nostre consistori sobre l'anomenada “masoveria urbana” per donar sortida a les cases que es troben buides i en procés de deteriorament. Una bona proposta sense desenvolupar per la manca de voluntat dels grans propietaris de la nostra ciutat. Una mostra més que només amb voluntat política no s'arriba al port desitjat.

EUiA de Terrassa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada