Passa al contingut principal

El cas del Karmel: un exemple del fracàs del model concertat

L'Escola Mare de Déu del Carme, una escola concertada amb un llarg període d’activitat a la nostra ciutat, ha canviat de titularitat fa uns mesos. La nova titularitat està en mans d’un corrent ultra i integrista. Tot això ha estat gràcies a les escletxes d’un sistema que permet la gestió privada amb diners públics de l’escola.

Empatitzem i ens solidaritzem amb la preocupació de les famílies de l’escola del Karmel. És injustificable que amb diners públics una escola estigui adoctrinant idees franquistes, homòfobes, masclistes i classistes, allunyades dels principis i valors democràtics.


Aquesta situació no és una excepció, és la conseqüència lògica d’un model dual, instaurat des de temps del tardofranquisme i que ha afavorit la privatització encoberta de l’educació. El canvi de titularitat evidència el que ja sabem, que el model de concerts és insostenible.


No ens podem imaginar que l’assistència universal pugui discriminar pacients segons ideologia, classe social o origen. I, tanmateix, a l’educació sí que es fa. 


L’escola concertada és sovint:

Un focus de segregació social i educativa.

Un espai d’adoctrinament religiós i ideològic amb cobertura legal.

Un instrument de control i elitització, disfressat de "llibertat de centre".


És temps de prendre partit, de construir una vida millor, és temps de la Convocatòria per la Democràcia. Aquesta realitat no pot continuar. La xarxa pública és l’única garantia de drets, per sobre de privilegis i interessos. Des d’Esquerra Unida de Terrassa considerem que s’ha d’anar més enllà. No es tracta només de manifestar-se pel malestar d’unes famílies davant el canvi de titularitat i el nou biaix ideològic. Exigim que el Departament d’Educació faci un pas ferm: S’ha d’intervenir de forma immediata en el centre i iniciar els tràmits perquè el Karmel s’incorpori a la xarxa pública.


Aquesta escola no ha de tancar. Ha de ser una escola de titularitat i gestió pública, amb un projecte pedagògic arrelat al barri, inclusiu i intercultural. Tot això amb la participació activa de les famílies, el claustre i la comunitat educativa.


Des d’Esquerra Unida valorem que l’alternativa és una única xarxa pública. Cal posar data de caducitat als concerts educatius. Això s’ha de fer amb un pla de transició que consisteix en inversió estructural en l’escola pública, incorporació progressiva dels centres concertats a la titularitat pública i derogant el marc legal que permet l’adoctrinament i la segregació amb diners públics (com la LOMCE o la LOMLOE en aquest aspecte).


La lluita per l’escola pública s’ha de fer oposant-se també al tancament de línies d’escoles públiques a la nostra ciutat. Al febrer Esquerra Unida ens vam posicionar. I al març un altre cop. I la comunitat educativa de Terrassa, al voltant de La Pepeta, ens vam manifestar contra les retallades. Terrassa som la ciutat més afectada, recordem que a Terrassa ens retallen 1 línia pública de i3 i 6 línies de 1r ESO, en un context de creixement poblacional. Ens solidaritzem amb les famílies i els centres afectats, i tornem a demanar al Departament d’Educació i a l’Ajuntament de Terrassa que es reverteixin aquestes retallades, que s’augmentin les línies públiques en comptes de tancar-ne i que s’aposti realment per l’educació pública a la ciutat.


S’ha d’anar més enllà de la política d’aparador i titulars del govern municipal de Terrassa; i fer un front ampli amb sindicats, famílies i professionals en defensa de l’escola pública. El nostre model és, ho tenim clar, una escola pública, laica, feminista, inclusiva i de qualitat.





Entrades populars d'aquest blog

No al tancament de línies a l'escola pública de Terrassa

Des de la conselleria d’Educació de la Generalitat s’informa que hi haurà un tancament massiu de línies a I3 i 1r ESO. Aquesta política retalladora s'acarnissa amb la nostra ciutat, amb la concreció de tancament de 2 línies d’I3 i 8 grups de primer d’ESO. A més, aquests tancaments es concretaran quasi exclusivament en l’escola pública i no tant en la concertada. Com sempre argumenten dades demogràfiques, sense plantejar l’oportunitat de la baixada demogràfica per implantar baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Per agreujar la situació, des dels Serveis Territorials del Vallès Occidental no es donen els noms dels centres educatius, argumentant que és perquè puguin sortir amb tota l’oferta i  ja es decidirà, segons dades demogràfiques quina línia es tanca. Denunciem aquesta estratègia com a desmobilitzadora, es vol evitar una resposta coordinada des de les AFA’s i la Comunitat Educativa en general, mantenint falses expectatives i competència entre centres. La resposta...

Sobre els recents casos d'abusos sexuals denunciats a la nostra ciutat

Estem consternats arran de les informacions aparegudes l'última setmana sobre la denúncia de diversos casos d'abusos sexuals a una església evangèlica de Terrassa anteriorment coneguda com a Església Samaria. La separació entre església (totes) i estat, mai ha de interpretar-se de manera que les congregacions siguin nuclis aïllats on imperi una llei paral·lela distinta a la que regeix la nostra societat. Tot el contrari: els feligresos de qualsevol fe han de saber que els empara l'estat de dret i els protegeix el mateix sistema jurídic que hi ha de portes enfora del temple. Esquerra Unida de Terrassa sempre estarà al costat de les víctimes, advoquem per un model judicial que sigui especialment sensible amb aquest tema i una administració local que els brindi tot el suport necessari i els faciliti assistència legal i acompanyament psicològic. Sempre ferms enfront de la violència sexual, ni un pas enrere davant les agressions.