Passa al contingut principal

Valoracions del 2013...

És impossible desvincular la situació de Catalunya i d'Espanya de la situació de la nostra ciutat. Estem veient com tots els drets socials i laborals assolits en la lluita de generacions, les diverses patronals amb la veu de PP i CiU al Congrés i a la Generalitat, els estan desmantellant. La resistència a les polítiques d'austericidi que ens esta enfonsant en la misèria és forta. La lluita per l'educació pública, els milers de signatures recollides en favor d'una Renda Garantida o el rebuig a la Reforma de les Pensions són alguns dels exemples de lluita que hem viscut aquest any. 

Davant la greu situació d'emergència social gran part de la societat esta mostrant la seva cara més solidària. El que dona roba que no necessita a la filla del seu veí, la comunitat de veïns que no denuncia a una família sense recursos que viu ocupant el pis d'algun banc o el treballador que fa ulls grossos quan veu la llum “punxada”. 

A nivell de ciutat l'administració local ha adoptat mesures indispensables per posar fre a l'exclusió social. El funcionament del Centre d'Acollida, l'augment d'ajuts socials o la posada en marxa l'obertura de col·legis en època no escolar per acollir els nanos que depenen de les beques menjador així ho demostra. També en matèria d'habitatge s'han donat passos per a garantir aquest dret com la regularització de les comunitats de veïns abandonades per les entitats financeres que acumulen pisos buits despreocupant-se de les “seves propietats”. La creació d'una Taxa especifica per sancionar a grans propietaris que insisteixen en continuar especulant amb la habitatge o la creació d'un fons d'habitatges de lloguer social. La bonificació de la plusvàlua en casos de perdua d'habitatge provinent de la dació en pagament ha sigut un avenç administratiu notable. Les bonificaions en les taxes municipals de manera progressiva (residus, aigua, IBI,...) han alleujat la pressió fiscal als que tenim menys recursos. També és clau la lluita contra l'anomenada pobresa energètica que s'ha engegat a la nostra ciutat. 

Cal dir que a molts ens assemblen lents els passos donats, el moment requereix més agilitat per donar resposta a les necessitats de la ciutadania. També més valentia en les polítiques encaminades cap a l'autosuficiència personal. La creació de feina es indispensable. L'aposta per la creació d'empreses amb productes que competeixin en qualitat i no en preu, ja que aquest últim factor sempre va en detriment dels drets laborals, ha de ser contundent. Una ciutat com la nostra, històricament industrial, hauria de poder donar sortida als centenars d'estudiants que generen en formació tècnica els nostres instituts i universitats. La reindustrialització de Terrassa es cabdal pel model productiu i la creació de feina estable i de qualitat. La crisi ha posat de relleu que els serveis i la construcció són sectors econòmics febles i inestables. 

Altre dels punts febles ha sigut l'intent de dotar d'eines efectives de participació ciutadana a la nostra ciutat. Desenes de debats oberts als consells de districte, les diverses taules,... entorn de temes de vital importància que queden reduïts al món associatiu sense poder de decisió per part d'aquest i que no s'extrapolen a la resta dels ciutadans no organitzats. Assemblees obertes, rendició de comptes, seguiment, implicació i poder de decisió en les polítiques més properes són alguns dels reptes que la ciutadania exigeix com a noves formes de fer política.

Les últimes decisions presses en l'àmbit del transport públic posen, al meu parer, l'accent negatiu. La venda del 20% de TMESA (empresa concessionària del transport de passatgers de Terrassa) deixa amb menys capacitat d'incidència a l'Ajuntament. Acompanyat de l'aprovació de la T-BLANCA, targeta social, que exclou a gran part de la gent que necessitem fer ús del transport públic però no disposem de recursos. 

Com a recordatori, al gener d'aquest any, a proposta de CiU, es va aprovar l'anomenada “masoveria urbana” per donar sortida als centenars de cases que estan buides. Moció municipal que esperem no quedi només com a titular de premsa. 

M'agradaria finalitzar la valoració d'aquest any que s'acaba felicitant a aquelles persones i organitzacions que no han caigut en l'apatia per no haver assolit part dels seus objectius en la lluita que porten i que continuaran portant l'any que entra. Molts som conscients que la conquesta i resistència dels drets de la ciutadania són “una carrera de fons i no un espring”. Vivim temps complexos on tots assistim i molts patim i combatem un canvi de model de societat encaminat a privatitzar els drets bàsics i fer negoci d'allò que creiem garantit. No desistim. La resistència d'avui serà la victòria de demà!

Raúl Martínez (responsable d'organització d'EUiA a Terrassa)

Entrades populars d'aquest blog

El cas del Karmel: un exemple del fracàs del model concertat

L'Escola Mare de Déu del Carme, una escola concertada amb un llarg període d’activitat a la nostra ciutat, ha canviat de titularitat fa uns mesos. La nova titularitat està en mans d’un corrent ultra i integrista. Tot això ha estat gràcies a les escletxes d’un sistema que permet la gestió privada amb diners públics de l’escola. Empatitzem i ens solidaritzem amb la preocupació de les famílies de l’escola del Karmel. És injustificable que amb diners públics una escola estigui adoctrinant idees franquistes, homòfobes, masclistes i classistes, allunyades dels principis i valors democràtics. Aquesta situació no és una excepció, és la conseqüència lògica d’un model dual, instaurat des de temps del tardofranquisme i que ha afavorit la privatització encoberta de l’educació. El canvi de titularitat evidència el que ja sabem, que el model de concerts és insostenible. No ens podem imaginar que l’assistència universal pugui discriminar pacients segons ideologia, classe social o origen. I, tanma...

No al tancament de línies a l'escola pública de Terrassa

Des de la conselleria d’Educació de la Generalitat s’informa que hi haurà un tancament massiu de línies a I3 i 1r ESO. Aquesta política retalladora s'acarnissa amb la nostra ciutat, amb la concreció de tancament de 2 línies d’I3 i 8 grups de primer d’ESO. A més, aquests tancaments es concretaran quasi exclusivament en l’escola pública i no tant en la concertada. Com sempre argumenten dades demogràfiques, sense plantejar l’oportunitat de la baixada demogràfica per implantar baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Per agreujar la situació, des dels Serveis Territorials del Vallès Occidental no es donen els noms dels centres educatius, argumentant que és perquè puguin sortir amb tota l’oferta i  ja es decidirà, segons dades demogràfiques quina línia es tanca. Denunciem aquesta estratègia com a desmobilitzadora, es vol evitar una resposta coordinada des de les AFA’s i la Comunitat Educativa en general, mantenint falses expectatives i competència entre centres. La resposta...

Sobre els recents casos d'abusos sexuals denunciats a la nostra ciutat

Estem consternats arran de les informacions aparegudes l'última setmana sobre la denúncia de diversos casos d'abusos sexuals a una església evangèlica de Terrassa anteriorment coneguda com a Església Samaria. La separació entre església (totes) i estat, mai ha de interpretar-se de manera que les congregacions siguin nuclis aïllats on imperi una llei paral·lela distinta a la que regeix la nostra societat. Tot el contrari: els feligresos de qualsevol fe han de saber que els empara l'estat de dret i els protegeix el mateix sistema jurídic que hi ha de portes enfora del temple. Esquerra Unida de Terrassa sempre estarà al costat de les víctimes, advoquem per un model judicial que sigui especialment sensible amb aquest tema i una administració local que els brindi tot el suport necessari i els faciliti assistència legal i acompanyament psicològic. Sempre ferms enfront de la violència sexual, ni un pas enrere davant les agressions.