Passa al contingut principal

La Rambla, un problema?

Publicat a InfoTalQual

Quan penso en la Rambla d'Ègara no puc evitar retrocedir en el temps i recordar com era fa uns anys, quan encara era un nen, o al menys com la veia jo. Per mi la Rambla era pràcticament tot el centre. Quan anava del barri cap al centre, era anar a la Rambla, passar davant del cinema, i acabar en algun frankfurt.

El Cinema Rambla era l'epicentre, l'oferta comercial i d'oci girava entorn d'ell. Fins i tot després de tants anys del tancament del cinema, quan passo per la Rambla i veig l'edifici convertit en una botiga d'una coneguda cadena de roba m'entristeix. A un amant del cinema és dur veure com va perdre la ciutat el Cinema Rambla. Molts el trobem a faltar.

Des de llavors a la ciutat el debat entorn de la Rambla s'ha repetit molts cops. Sobre si ha estat adient o no el tancament del tràfic de vehicles privats, sobre els problemes a les canalitzacions,  sobre el perllongament dels ferrocarrils, sobre com millorar l'oferta comercial, etc...

Alguns cops s'ha donat la culpa dels problemes de l'oferta comercial i d'oci al tancament del tràfic de vehicles privats per la Rambla. Jo penso que no. Crec que ha millorat la salut dels vianants, i ha fet més peatonal i cívica la Rambla. Era necessari fer-ho. El problema comercial en tot cas és, com he comentat abans, el tancament del Cinema Rambla, epicentre en el passat de l'oci familiar. L'autocrítica de la ciutat hauria de ser valorar com ha afectat també a la Rambla projectes com el Parc Vallès, el Parc Segle XXI o la Plaça Nova, intents de traslladar les activitats d'oci.

En tot cas, jo relativitzaria el suposat problema urbanístic de la Rambla. Crec que és injust centrar tots els problemes urbanístics i comercials en el centre de la ciutat, i en la Rambla en particular. On s'estan tancant comerços és en els barris de la ciutat, no en el centre. On fan falta remodelacions i obres de millora és en els barris. A vegades volem cuidar massa del centre de la ciutat, i oblidem que on es necessiten més atencions i remodelacions és en altres indrets de la ciutat. L'atenció i recursos econòmics que hem destinat a la Rambla desgraciadament no l'han disfrutat la resta de barris de Terrassa.

Estic casi segur que poques persones agafaran aquest guant. Tot i així, ho diré. Proposo substituir l'etern debat a la ciutat sobre la Rambla per debatre quines obres, remodelacions i actuacions hauriem d'empendre i són molt necessàries en els barris de Terrassa, per a millorar la vida de tots.

Ivan Martos (EUiA)

Entrades populars d'aquest blog

El cas del Karmel: un exemple del fracàs del model concertat

L'Escola Mare de Déu del Carme, una escola concertada amb un llarg període d’activitat a la nostra ciutat, ha canviat de titularitat fa uns mesos. La nova titularitat està en mans d’un corrent ultra i integrista. Tot això ha estat gràcies a les escletxes d’un sistema que permet la gestió privada amb diners públics de l’escola. Empatitzem i ens solidaritzem amb la preocupació de les famílies de l’escola del Karmel. És injustificable que amb diners públics una escola estigui adoctrinant idees franquistes, homòfobes, masclistes i classistes, allunyades dels principis i valors democràtics. Aquesta situació no és una excepció, és la conseqüència lògica d’un model dual, instaurat des de temps del tardofranquisme i que ha afavorit la privatització encoberta de l’educació. El canvi de titularitat evidència el que ja sabem, que el model de concerts és insostenible. No ens podem imaginar que l’assistència universal pugui discriminar pacients segons ideologia, classe social o origen. I, tanma...

No al tancament de línies a l'escola pública de Terrassa

Des de la conselleria d’Educació de la Generalitat s’informa que hi haurà un tancament massiu de línies a I3 i 1r ESO. Aquesta política retalladora s'acarnissa amb la nostra ciutat, amb la concreció de tancament de 2 línies d’I3 i 8 grups de primer d’ESO. A més, aquests tancaments es concretaran quasi exclusivament en l’escola pública i no tant en la concertada. Com sempre argumenten dades demogràfiques, sense plantejar l’oportunitat de la baixada demogràfica per implantar baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Per agreujar la situació, des dels Serveis Territorials del Vallès Occidental no es donen els noms dels centres educatius, argumentant que és perquè puguin sortir amb tota l’oferta i  ja es decidirà, segons dades demogràfiques quina línia es tanca. Denunciem aquesta estratègia com a desmobilitzadora, es vol evitar una resposta coordinada des de les AFA’s i la Comunitat Educativa en general, mantenint falses expectatives i competència entre centres. La resposta...

Sobre els recents casos d'abusos sexuals denunciats a la nostra ciutat

Estem consternats arran de les informacions aparegudes l'última setmana sobre la denúncia de diversos casos d'abusos sexuals a una església evangèlica de Terrassa anteriorment coneguda com a Església Samaria. La separació entre església (totes) i estat, mai ha de interpretar-se de manera que les congregacions siguin nuclis aïllats on imperi una llei paral·lela distinta a la que regeix la nostra societat. Tot el contrari: els feligresos de qualsevol fe han de saber que els empara l'estat de dret i els protegeix el mateix sistema jurídic que hi ha de portes enfora del temple. Esquerra Unida de Terrassa sempre estarà al costat de les víctimes, advoquem per un model judicial que sigui especialment sensible amb aquest tema i una administració local que els brindi tot el suport necessari i els faciliti assistència legal i acompanyament psicològic. Sempre ferms enfront de la violència sexual, ni un pas enrere davant les agressions.