Passa al contingut principal

Pau entre pobles, lluita entre classes!

Breus reflexions del coordinador local d'EUiA a Terrassa, Ivan Martos, després de l'anunci de la data i la pregunta del referèndum d'autodeterminació de Catalunya

Avui iniciem una ruptura democràtica. No volem viure un retorn al franquisme. El proper 9 de novembre votarem què volem ser de grans. Hem guanyat la majoria d'edat amb aquesta consulta. Ningú hem de tenir por per defensar les opcions que defensem cadascú. No tenim por a les urnes. 
 
Nosaltres portem molts mesos defensant la necessitat de confluència entre federalistes i independentistes, i la clara majoria que defensa el dret a decidir ho demostra. És clau que les preguntes siguin inclusives. 
 
A més del futur polític de Catalunya, també volem decidir moltes altres qüestions que també ens afecten, com les retallades, la política fiscal, les relacions laborals, l'economia industrial o els serveis públics. Aquest exercici de democràcia participativa que representa la consulta no s'ha de quedar només en "aquesta consulta".
 
Ara cal construir un país més social i democràtic. Que el debat sobre la qüestió nacional no serveixi per tapar els greus problemes que tenim els catalans: l'atur, les retallades, els desnonaments, l'empobriment de la població... Els problemes a Catalunya no són de banderes, sino de lluita de classes.
 
Així mateix, apostem per no trencar llaços de fraternitat entre el poble català, volem la Catalunya de tots, la Catalunya que és un sol poble, independentment de l'origen de cadascú. Igualment volem mantenir llaços de fraternitat i solidaritat entre el poble català i l'espanyol, víctimes del mateix sistema que ens retalla drets, serveis i oportunitats.
 
EUiA sempre hem defensat conviure en un estat republicà, federal, solidari, plurinacional, social i laic. Per tant, EUiA ens inclinem a votar "Sí" a la primera pregunta i debatrem internament quina resposta donarem a la segona pregunta de la consulta.
 
Desitgem que el procés constituent que s'obre a Catalunya serveixi també per trencar el model d'Estat corrupte i antisocial sorgit a la transició; i el conjunt de l'estat espanyol també pugui obrir-se a un nou procés constituent republicà i democràtic que regeneri el país.
 

Entrades populars d'aquest blog

El cas del Karmel: un exemple del fracàs del model concertat

L'Escola Mare de Déu del Carme, una escola concertada amb un llarg període d’activitat a la nostra ciutat, ha canviat de titularitat fa uns mesos. La nova titularitat està en mans d’un corrent ultra i integrista. Tot això ha estat gràcies a les escletxes d’un sistema que permet la gestió privada amb diners públics de l’escola. Empatitzem i ens solidaritzem amb la preocupació de les famílies de l’escola del Karmel. És injustificable que amb diners públics una escola estigui adoctrinant idees franquistes, homòfobes, masclistes i classistes, allunyades dels principis i valors democràtics. Aquesta situació no és una excepció, és la conseqüència lògica d’un model dual, instaurat des de temps del tardofranquisme i que ha afavorit la privatització encoberta de l’educació. El canvi de titularitat evidència el que ja sabem, que el model de concerts és insostenible. No ens podem imaginar que l’assistència universal pugui discriminar pacients segons ideologia, classe social o origen. I, tanma...

No al tancament de línies a l'escola pública de Terrassa

Des de la conselleria d’Educació de la Generalitat s’informa que hi haurà un tancament massiu de línies a I3 i 1r ESO. Aquesta política retalladora s'acarnissa amb la nostra ciutat, amb la concreció de tancament de 2 línies d’I3 i 8 grups de primer d’ESO. A més, aquests tancaments es concretaran quasi exclusivament en l’escola pública i no tant en la concertada. Com sempre argumenten dades demogràfiques, sense plantejar l’oportunitat de la baixada demogràfica per implantar baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Per agreujar la situació, des dels Serveis Territorials del Vallès Occidental no es donen els noms dels centres educatius, argumentant que és perquè puguin sortir amb tota l’oferta i  ja es decidirà, segons dades demogràfiques quina línia es tanca. Denunciem aquesta estratègia com a desmobilitzadora, es vol evitar una resposta coordinada des de les AFA’s i la Comunitat Educativa en general, mantenint falses expectatives i competència entre centres. La resposta...

Sobre els recents casos d'abusos sexuals denunciats a la nostra ciutat

Estem consternats arran de les informacions aparegudes l'última setmana sobre la denúncia de diversos casos d'abusos sexuals a una església evangèlica de Terrassa anteriorment coneguda com a Església Samaria. La separació entre església (totes) i estat, mai ha de interpretar-se de manera que les congregacions siguin nuclis aïllats on imperi una llei paral·lela distinta a la que regeix la nostra societat. Tot el contrari: els feligresos de qualsevol fe han de saber que els empara l'estat de dret i els protegeix el mateix sistema jurídic que hi ha de portes enfora del temple. Esquerra Unida de Terrassa sempre estarà al costat de les víctimes, advoquem per un model judicial que sigui especialment sensible amb aquest tema i una administració local que els brindi tot el suport necessari i els faciliti assistència legal i acompanyament psicològic. Sempre ferms enfront de la violència sexual, ni un pas enrere davant les agressions.