Passa al contingut principal

Sobre tisores que retallen drets i vides

Sovint els avis em parlaven, quan jo era un marrec, de que abans en el poble la gent es moria i s'enterrava sense saber el motiu de la mort. De quan les mares donaven a llum criatures a casa seva, sense metges, amb l'ajuda de les veïnes. Dels nens que morien per enfermetats curables. Quan sents aquestes històries de fa unes dècades te n'adones del que representa el sistema públic de salut. Veus la importància de viure en una societat que cuida de la seva gent. I valores molt que tinguem una sanitat pública i un estat del benestar, com a resultat de les lluites de les generacions anteriors per millorar les nostres condicions de vida. O al menys, l'hem tingut fins ara.

Ara veiem com aquest tresor de la nostra societat el podem perdre. De fet, mica en mica ens el van arrebatant. Els governs espanyol i català no creuen en la sanitat pública. Seguint els dictats neoliberals privatitzen la sanitat i la converteixen en un negoci, no en un servei ciutadà. Aquests dies amb la presentació dels nous pressupostos ens trobem noves retallades.

Estem veient exclusions a l'atenció sanitària en base a una xenofòbia classista. Professionals de la sanitat denuncien que molts pacients estan deixant d'anar al metge o de seguir tractaments degut a la seva pobresa. Fa poc dies llegia a La Vanguardia la notícia “El Sant Pau opera antes a un paciente privado que a uno público más urgente”. També a la nostra ciutat hem pogut veure com la Mútua Terrassa extorsiona a pacients demanant diners a canvi de ser operats. I què dir dels casos de corrupció denunciats que afecten al sector sanitari, amb imputacions de persones relacionades amb al partit que governa Catalunya actualment. Paradoxalment, sembla que Catalunya vol imitar el model sanitari privatitzat i corrupte de la Comunitat de Madrid.

Ens intenten vendre la moto que les retallades en sanitat són necessàries, inevitables i que no afecten al servei. Mentida. Afecten al servei, les retalles en sanitat maten i empitjoren la nostra vida. No són necessàries, si com a la resta de països europeus aquí féssim pagar impostos a les grans fortunes i grans empreses tindríem més recursos públics. No pot ser que només els treballadors i classes populars ho paguem tot. I no són ni molt menys inevitables, el futur és nostre i el construïm entre tots. Tindrem el país i els drets que volguem conquerir.

Vull viure en un país amb justícia social, drets i oportunitats per tothom. No vull que tornem un segle enrere, no vull tornar al país que teníem quan els meus avis tenien la meva edat.

No es pot tractar la salut de tots nosaltres com un negoci, un lucre amb beneficis. Les mútues privades no són bons sistemes. Som persones, no mercaderies. Fa pocs dies es va presentar la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa. Depén de tots nosaltres el que tinguem un futur amb treball per tothom, amb salaris i pensions dignes, d'una llar on poder viure, un lloc on poder estudiar, envellir en unes condicions dignes i, evidentment, tenir un sistema de salut pública, justa, gratuïta i universal.

Ivan Martos (coordinador local d'EUiA a Terrassa)

Entrades populars d'aquest blog

Valoració eleccions

Reunida l’assemblea local d’Esquerra Unida de Terrassa el 6 de juny hem fet una valoració i reflexió col·lectiva de les eleccions municipals del passat 28 de maig i de la nostra participació. Primer de tot, volem donar les gràcies a les 3.643 persones (4,56% dels votants) que van confiar en la candidatura de Terrassa En Comú Podem aquest 28M. No defraudarem a aquestes persones, ja que continuarem treballant i lluitant per recuperar i ampliar un espai polític que és imprescindible i necessari a Terrassa. Volem agrair també la magnífica feina que ha realitzat tota la militància de TECP, en especial la candidata Agnès Petit, en aquesta campanya electoral, deixant-se la pell per defensar un futur digne per a les famílies treballadores. Tenim un gran capital humà. Hem demostrat que tenim militància, proposta i capacitat per a crear una organització més forta, que estigui arrelada als barris i amb un discurs de classe, posant l’èmfasi en les desigualtats i necessitats materials de la gent.

Ha mort Juan Martínez

Ayer nos dejó Juan Martínez Martínez , un luchador infatigable de esos que pelean toda la vida, uno de los imprescindibles. Desde bien joven  en su Abrucena natal  vio y comprendió la miseria a que las clases pudientes del campo sometían a los campesinos. Esto hizo que su familia decidiese emigrar a Cataluña y concretamente a Terrassa para buscarse  la vida. Ya en nuestra ciudad, Juan rápidamente tomó contacto con el PSUC y entró en sus filas. Pronto se destacó con una militancia comunista activa y comprometida. Las detenciones acompañadas de torturas y años de cárcel fueron una constante. Se implicó de manera extenuante y desinteresada en la lucha contra la dictadura franquista y por el restablecimiento de la democracia, siempre al lado de la clase trabajadora. También tuvo buena parte de “culpa” en la creación y desarrollo de las CCOO.   Esto le costó estar constantemente en el punto de mira de la policía política del régimen, lo que a instancias del partido le obligó a exiliarse a

Presentació a Terrassa del llibre sobre la massacre d'Atocha

Aquest proper dimecres 31 de gener presentem a Terrassa el llibre " La matanza de Atocha y otros crímenes de Estado ", amb la participació de l'autor Carlos Portomeñe . A les 18:30h a la seu de CCOO de Terrassa (c/ Unió, 23). Recentment, l'autor ha publicat l'article " Siete días de enero, cuarenta y siete años después " sobre els fets que relata en el llibre. Us esperem!