Passa al contingut principal

Terrassa dona suport a la querella argentina contra els crims comesos pel franquisme

Esquerra Unida i Alternativa donem suport a la iniciativa promoguda per l'Associació de Terrassa per la Tercera República de buscar suports a la nostra ciutat per a recolzar la querella argentina contra els crims comesos per la dictadura franquista.

Aquí teniu la moció, basada en la proposada per l'Associació de Terrassa per la Tercera República,  finalment aprovada al Ple de l'Ajuntament de Terrassa, amb els vots favorables de PSC, CiU i ICV-EUiA:


El juliol de 1936 la sublevació  militar encapçalada pel general Franco va enderrocar el Govern legal i legítim de la República i va instaurar un règim totalitari feixista basat en la persecució i l’aniquilació física dels defensors de la llibertat, de la democràcia, de la justícia social i dels drets de les persones.

Aquest règim dictatorial va ser mantingut per l'exèrcit, l'oligarquia i l'Església catòlica durant els següents quaranta anys mitjançant la més feroç repressió de qualsevol oposició a la seva dictadura, utilitzant mitjans qualificables de genocidi contra el seu propi poble.

Després de la mort d’en Franco, davant l'embranzida de la lluita popular i la pressió internacional, es va produir un canvi de règim però, emparant-se amb la Llei d’Amnistia del 1977,  es va garantir la impunitat de tots els crims del franquisme.

Trenta-cinc anys després, una jutgessa argentina, a iniciativa de diferents associacions de víctimes, porta endavant una causa contra el franquisme i els seus protagonistes vius, per delictes de genocidi i crims de lesa humanitat, delictes que ni prescriuen ni poden ser amnistiats per cap tipus de “llei de punt final”.

Fins i tot sent tramitada des d'instàncies internacionals, aquesta querella comença a esquerdar el mur d'impunitat del franquisme, contra el qual tantes persones i organitzacions socials venim combatent. Resulta, per tant, un fet d'importància transcendental en la lluita per la Justícia, la Veritat i la Reparació dels danys causats a les centenars de milers de víctimes del franquisme.

No podem oblidar que, en acabar la guerra civil, la nostra ciutat també va patir les conseqüències de la lluita contra el franquisme i per les llibertats: 29 ciutadans i ciutadanes van morir en els camps d’extermini nazi, 43 van ser afusellats pels feixistes, 606 van ser detinguts a les presons de Barcelona i més de 300 al dipòsit carcerari de Terrassa, segons el treball de recerca realitzat pels autors del llibre “Combat per la llibertat”

És per tot això que l’Ajuntament de Terrassa adopta els següents:


ACORDS

Primer.-  L'Ajuntament de Terrassa condemna novament la revolta militar feixista dirigida pel General Francisco Franco Bahamonde el juliol de 1936, contra el règim republicà legítimament constituït l'any 1931, així com reitera la condemna del règim dictatorial posterior que durant quaranta anys va reprimir a sang i foc tot vestigi de dissidència i lluita per la llibertat, la justícia social i els drets de les persones.

Segon.- En aquesta línia de compromís, l'Ajuntament de Terrassa manifesta el seu suport i adhesió a la Querella 4591-10, del Jutjat Número 1 de Buenos Aires, República Argentina, que porta endavant la magistrada María Servini de Cobria per delictes de genocidi i lesa humanitat contra els responsables de la conculcació dels drets humans durant el franquisme. Així mateix, animem a la ciutadania a recolzar la Querella contra els crims del franquisme.

Tercer.- L’Ajuntament de Terrassa dóna suport a la Moció 47/X aprovada el 10.10.2013 pel Parlament de Catalunya sobre les polítiques públiques de memòria democràtica, instant al Govern a cooperar amb tots els organismes judicials internacionals que investiguin crims contra la humanitat comesos durant la dictadura franquista, en aplicació del principi de justícia universal, i especialment a donar suport a la querella que es tramita a l'Argentina per les víctimes catalanes.

Quart.- L’Ajuntament de Terrassa manifesta el seu suport a l’acció jurídica en el procediment que s’està tramitant a l'Argentina per l’assassinat i magnicidi del president Lluís Companys i Jover.

Entrades populars d'aquest blog

Valoració eleccions

Reunida l’assemblea local d’Esquerra Unida de Terrassa el 6 de juny hem fet una valoració i reflexió col·lectiva de les eleccions municipals del passat 28 de maig i de la nostra participació. Primer de tot, volem donar les gràcies a les 3.643 persones (4,56% dels votants) que van confiar en la candidatura de Terrassa En Comú Podem aquest 28M. No defraudarem a aquestes persones, ja que continuarem treballant i lluitant per recuperar i ampliar un espai polític que és imprescindible i necessari a Terrassa. Volem agrair també la magnífica feina que ha realitzat tota la militància de TECP, en especial la candidata Agnès Petit, en aquesta campanya electoral, deixant-se la pell per defensar un futur digne per a les famílies treballadores. Tenim un gran capital humà. Hem demostrat que tenim militància, proposta i capacitat per a crear una organització més forta, que estigui arrelada als barris i amb un discurs de classe, posant l’èmfasi en les desigualtats i necessitats materials de la gent.

Ha mort Juan Martínez

Ayer nos dejó Juan Martínez Martínez , un luchador infatigable de esos que pelean toda la vida, uno de los imprescindibles. Desde bien joven  en su Abrucena natal  vio y comprendió la miseria a que las clases pudientes del campo sometían a los campesinos. Esto hizo que su familia decidiese emigrar a Cataluña y concretamente a Terrassa para buscarse  la vida. Ya en nuestra ciudad, Juan rápidamente tomó contacto con el PSUC y entró en sus filas. Pronto se destacó con una militancia comunista activa y comprometida. Las detenciones acompañadas de torturas y años de cárcel fueron una constante. Se implicó de manera extenuante y desinteresada en la lucha contra la dictadura franquista y por el restablecimiento de la democracia, siempre al lado de la clase trabajadora. También tuvo buena parte de “culpa” en la creación y desarrollo de las CCOO.   Esto le costó estar constantemente en el punto de mira de la policía política del régimen, lo que a instancias del partido le obligó a exiliarse a

Presentació a Terrassa del llibre sobre la massacre d'Atocha

Aquest proper dimecres 31 de gener presentem a Terrassa el llibre " La matanza de Atocha y otros crímenes de Estado ", amb la participació de l'autor Carlos Portomeñe . A les 18:30h a la seu de CCOO de Terrassa (c/ Unió, 23). Recentment, l'autor ha publicat l'article " Siete días de enero, cuarenta y siete años después " sobre els fets que relata en el llibre. Us esperem!