Passa al contingut principal

Llibertat, Igualtat i Fraternitat

Molta gent em pregunta pel carrer que penso sobre el debat que viu actualment Catalunya, el dret a decidir i el model d'estat que defensem. Per tant, intentaré donar breument pinzellades del que opino.

Considero que Catalunya és una nació, i per tant té dret a l'autogovern i a decidir el seu futur democràticament. És una nació principalment per la lliure voluntat i consciència de ser-ho de la ciutadania catalana. Així mateix, Espanya és un estat plurinacional, plurilingüistic i pluricultural. Tot i que existeixen sectors reaccionaris i neofranquistes que no ho volen reconèixer.

El dret a l'autodeterminació és un dret nacional que han de tenir tots els pobles, inclosa Catalunya. Democràticament Catalunya ha de tenir l'oportunitat de decidir quina relació vol mantenir amb la resta de pobles de l'estat espanyol i d'Europa. S'ha de defensar el dret a decidir, sigui quina sigui la posició en aquest debat de cadascú. És el que sempre hem defensat des del catalanisme popular.

Resulta evident que l’estructura política sorgida a la transició espanyola ha fet fallida. Cada cop surt més gent al carrer reclamant una refundació del sistema democràtic, especialment entre la gent jove que no va poder votar la Constitució. L’anomenat pacte constitucional està trencat, la ciutadania ja no accepta la monarquia, està cansada de bipartidisme, d’una llei electoral injusta i desproporcional, d’una democràcia limitada, de casos de corrupció i de veure com els rics i poderosos no han de rendir comptes a la justícia ni paguen impostos. I a més, la crisi econòmica ha fet estallar una indignació ciutadana molt forta perque els plats trencats per la banca els està pagant injustament el poble amb atur, retallades i pobresa. Ja no ens sentim obligats a continuar amb el sistema sorgit d’una transició poc modèlica i continuista del franquisme. Es fa palesa la necessitat d’una ruptura democràtica i l’inici d’un nou procés constituent, que ens retorni la sobirania popular que es troba en mans dels sectors oligarques de sempre.

Penso que és un gran valor d'esquerres el defensar la fraternitat, la igualtat, el respecte, la unitat, la solidaritat i la cooperació entre els pobles. Per això, el model d'estat que defenso és fer d'Espanya una República federal, solidària, plurinacional i laica. Crec sincerament que és el millor model pel país. En el republicanisme federal és on trobarem les millors eines per tenir una societat culta, conscienciada, justa, igualitària i fraternal.

I continuant amb el dret a decidir potser podríem anar més enllà del debat sobiranista. Com a defensor de la democràcia participativa demano que el poble català també pugui opinar, debatre i votar sobre les retallades antisocials que patim en els serveis públics d’educació i sanitat, sobre el dret a decidir de les dones sobre el seu propi cos (avortament), sobre quin model d'estat volem (monarquia o república?), sobre el rescat a la banca, sobre el pagament d'un deute il·legítim que ens ofega, sobre la reforma laboral, sobre els desnonaments que fan cada dia els bancs a centenars de famíles i sobre tantes altres qüestions que ens afecten directament.

Per acabar, no podria fer-ho sense denunciar l'estratègia clarament electoralista i partidista de Convergència i Unió, manipulant i marejant la voluntat popular amb la única intenció d'aconseguir més majoria parlamentària i vèncer en les eleccions per continuar la seva política classista. El govern d'Artur Mas utilitza el debat sobiranista com una cortina de fum per amagar les greus retallades i la seva política antisocial. CiU i PP voten junts la mateixa política al Parlament català i al Congrés dels Diputats. La pàtria de la dreta és el capital. No ens hem de deixar enredar per les baralles entre les burgesies catalanes i centralistes, culpables de la crisi i del sofriment que patim la ciutadania. Que quedi clar, Artur Mas no té cap intenció de convocar cap consulta. Artur Mas i CiU obeeixen a la patronal catalana, a La Caixa i a Abertis, i ells no volen que el poble decideixi res. El suposat sobiranisme de CiU no és creïble, com tampoc ho és el suposat federalisme del PSC.

CiU, PP i PSC-PSOE són igualment responsables de que la situació de la classe treballadora en aquest país sigui cada cop pitjor: més atur, més retallada als serveis públics, menys drets socials, més repressió i cap futur ni esperança pels joves.

L’eix social esquerra-dreta és el que juga el paper principal en la política catalana i espanyola. Em sento més proper i tinc més en comú amb un treballador andalús o madrileny, que no pas amb Millet o Laporta. La ciutadania hem de continuar lluitant contra les retallades i les polítiques antisocials, hem de defensar l'estat del benestar que es troba en perill per la pèrdua de sobirania cap als mercats i per l'obssessió del govern de pagar un deute il·legítim. En la convocatòria de la propera Vaga General, que serà probablement al novembre, tindrem l’oportunitat de lluitar un cop més per fer entre tots i totes una Catalunya socialment justa.

Pau entre pobles, lluita entre classes!
Recuperem la democràcia i la sobirania popular, segrestades per la banca i els mercats!
Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar i tornarem a vèncer!
Visca la República!

Ivan Martos (coordinador local d'EUiA a Terrassa)

Entrades populars d'aquest blog

Valoració eleccions

Reunida l’assemblea local d’Esquerra Unida de Terrassa el 6 de juny hem fet una valoració i reflexió col·lectiva de les eleccions municipals del passat 28 de maig i de la nostra participació. Primer de tot, volem donar les gràcies a les 3.643 persones (4,56% dels votants) que van confiar en la candidatura de Terrassa En Comú Podem aquest 28M. No defraudarem a aquestes persones, ja que continuarem treballant i lluitant per recuperar i ampliar un espai polític que és imprescindible i necessari a Terrassa. Volem agrair també la magnífica feina que ha realitzat tota la militància de TECP, en especial la candidata Agnès Petit, en aquesta campanya electoral, deixant-se la pell per defensar un futur digne per a les famílies treballadores. Tenim un gran capital humà. Hem demostrat que tenim militància, proposta i capacitat per a crear una organització més forta, que estigui arrelada als barris i amb un discurs de classe, posant l’èmfasi en les desigualtats i necessitats materials de la gent.

Ha mort Juan Martínez

Ayer nos dejó Juan Martínez Martínez , un luchador infatigable de esos que pelean toda la vida, uno de los imprescindibles. Desde bien joven  en su Abrucena natal  vio y comprendió la miseria a que las clases pudientes del campo sometían a los campesinos. Esto hizo que su familia decidiese emigrar a Cataluña y concretamente a Terrassa para buscarse  la vida. Ya en nuestra ciudad, Juan rápidamente tomó contacto con el PSUC y entró en sus filas. Pronto se destacó con una militancia comunista activa y comprometida. Las detenciones acompañadas de torturas y años de cárcel fueron una constante. Se implicó de manera extenuante y desinteresada en la lucha contra la dictadura franquista y por el restablecimiento de la democracia, siempre al lado de la clase trabajadora. También tuvo buena parte de “culpa” en la creación y desarrollo de las CCOO.   Esto le costó estar constantemente en el punto de mira de la policía política del régimen, lo que a instancias del partido le obligó a exiliarse a

Presentació a Terrassa del llibre sobre la massacre d'Atocha

Aquest proper dimecres 31 de gener presentem a Terrassa el llibre " La matanza de Atocha y otros crímenes de Estado ", amb la participació de l'autor Carlos Portomeñe . A les 18:30h a la seu de CCOO de Terrassa (c/ Unió, 23). Recentment, l'autor ha publicat l'article " Siete días de enero, cuarenta y siete años después " sobre els fets que relata en el llibre. Us esperem!