Passa al contingut principal

EUiA participem activament a Terrassa en les mobilitzacions unitàries per la Tercera República




Una munió d’actes van reivindicar la República a Terrassa aquest Catorze d’Abril. Va destacar la concentració, diumenge passat, al Passeig actualment anomenat ‘Comte d’Egara’, que els concentrats van rebatejar com ‘de la República’ per reivindicar la memòria democràtica i que s’eliminin d’una vegada els noms de carrers franquistes del nomenclàtor municipal. Aquesta concentració va ser l’arrencada d’una manifestació convocada per la Comissió 14 d’Abril, creada fa dos mesos, i que agrupa entitats socials, polítiques i sindicals, entre elles EUiA. La República també es va commemorar a Terrassa amb un sopar i una conferència del catedràtic Vicenç Navarro.

Alfons Sala i Argemí, un industrial tèxtil de Terrassa, va rebre per part d’Alfons XIII el títol de Comte d’Egara el 1926, després d’haver presidit i desmantellat la Mancomunitat després del cop d’Estat de Miguel Primo de Rivera i durant la seva dictadura. Activista de la burgesia catalana més conservadora, impulsor de la Unión Monàrquica Nacional, i oposat inclús a la Lliga Regionalista, Sala i Argemí va fugir cap a Burgos durant la Guerra Civil i no va tornar a Terrassa fins a l’entrada de les tropes feixistes, el 1939. Va morir el 1945.
L’avinguda que, encara ara, recorda aquest personatge a Terrassa va canviar de nom per un dia diumenge passat i es va passar a dir Avinguda de la República gràcies a una acció de la Comissió 14 d’Abril, que va sobreeescriure algunes de les plaques d’aquesta via. Amb aquest acte simbòlic, que reivindicava el canvi dels noms dedicats a franquiestes a la cocapital, va arrencar una marxa que va acabar al Parc de la República, on es va hissar una bandera tricolor mentre un músic intrepretava l’himne de Riego en directe amb un saxo. Finalment, es va llegir el manifest de la marxa i poemes de Salvador Espriu i d’Antonio Machado.
Aquesta marxa va ser un dels actes que van tenir lloc a Terrassa amb motiu del Catorze d’Abril. Dissabte també va tenir lloc un sopar: dos centenars de persones van acudir a l’onzena edició de la ja tradicional trobada, organitzada per l’Associació Terrassa per la Tercera República al Centre Cívic Francesc Macià. Durant el sopar es van recollir signatures per reforçar la querella argentina i el professor d’institut José Navajas, membre d’EUiA, va llegir el manifest.
Els actes van acabar aquest dilluns, Catorze d’Abril, amb una xerrada de Vicenç Navarro, catedràtic de Ciències Polítiques a la UPF, organitzada també per la comissió catorze d’Abril, que aplega, entre d’altres, CCOO, UGT, ERC, PSC, ICV, Joves Comunistes o el PSUC-Viu, a més d’EUiA. L’assemblea d’aquesta formació a Terrassa va declarar amb motiu del 83è aniversari de la proclamació de la Segona República que aquesta va “trencar amb l’herència de la Restauració Borbònica” amb la seva reforma militar, la lluita contra el poder fàctic eclesiàstic, la creació d’escoles públiques, les “missions pedagògiques”, amb la jornada laboral de vuit hores, l’auge sindical o la llei de Contractes de Treball, entre d’altres.


Entrades populars d'aquest blog

Valoració eleccions

Reunida l’assemblea local d’Esquerra Unida de Terrassa el 6 de juny hem fet una valoració i reflexió col·lectiva de les eleccions municipals del passat 28 de maig i de la nostra participació. Primer de tot, volem donar les gràcies a les 3.643 persones (4,56% dels votants) que van confiar en la candidatura de Terrassa En Comú Podem aquest 28M. No defraudarem a aquestes persones, ja que continuarem treballant i lluitant per recuperar i ampliar un espai polític que és imprescindible i necessari a Terrassa. Volem agrair també la magnífica feina que ha realitzat tota la militància de TECP, en especial la candidata Agnès Petit, en aquesta campanya electoral, deixant-se la pell per defensar un futur digne per a les famílies treballadores. Tenim un gran capital humà. Hem demostrat que tenim militància, proposta i capacitat per a crear una organització més forta, que estigui arrelada als barris i amb un discurs de classe, posant l’èmfasi en les desigualtats i necessitats materials de la gent.

Ha mort Juan Martínez

Ayer nos dejó Juan Martínez Martínez , un luchador infatigable de esos que pelean toda la vida, uno de los imprescindibles. Desde bien joven  en su Abrucena natal  vio y comprendió la miseria a que las clases pudientes del campo sometían a los campesinos. Esto hizo que su familia decidiese emigrar a Cataluña y concretamente a Terrassa para buscarse  la vida. Ya en nuestra ciudad, Juan rápidamente tomó contacto con el PSUC y entró en sus filas. Pronto se destacó con una militancia comunista activa y comprometida. Las detenciones acompañadas de torturas y años de cárcel fueron una constante. Se implicó de manera extenuante y desinteresada en la lucha contra la dictadura franquista y por el restablecimiento de la democracia, siempre al lado de la clase trabajadora. También tuvo buena parte de “culpa” en la creación y desarrollo de las CCOO.   Esto le costó estar constantemente en el punto de mira de la policía política del régimen, lo que a instancias del partido le obligó a exiliarse a

Presentació a Terrassa del llibre sobre la massacre d'Atocha

Aquest proper dimecres 31 de gener presentem a Terrassa el llibre " La matanza de Atocha y otros crímenes de Estado ", amb la participació de l'autor Carlos Portomeñe . A les 18:30h a la seu de CCOO de Terrassa (c/ Unió, 23). Recentment, l'autor ha publicat l'article " Siete días de enero, cuarenta y siete años después " sobre els fets que relata en el llibre. Us esperem!