Passa al contingut principal

El sector d'Educació d'EUiA crida a la mobilització en contra de les retallades a l'escola pública

En la seva darrera resolució, el sector de la formació constata que "cal continuar amb la mobilització per fer girar les polítiques del Departament d’Ensenyament dirigit per la consellera Irene Rigau" 
Els pressupostos de la Generalitat estan en ple debat al Parlament de Catalunya. Són uns pressupostos restrictius que afecten directament a l’escola pública: menys professorat davant més alumnat, retallada en els diversos serveis educatius del territori, reducció de la formació del professorat en un 40%, reducció en diversos programes com l’estimulació precoç, reducció d’atenció de vetlladors i vetlladores, eliminació de substitucions de personal administratiu i de serveis i l’aturada de construccions escolar públiques. Aquestes retallades contrasten amb l’augment de línies a l’escola concertada i amb més concerts per estudis post-obligatoris que indica molt bé quines són les prioritats del govern de la Generalitat: més privada-concertada i menys pública.
El Departament d’Ensenyament, a més, improvisa mesures que, de forma greu alteren les condicions de diàleg, consens i organització dels centres educatius, com posa de rellevància les modificacions en el calendari escolar que obliga als consells escolars a prendre acords sense el temps adient per debatre les propostes o la supressió de la sisena hora que va significar una alteració important de la organització a les escoles, i els equips de professionals van fer un esforç d’adaptació, amb un criteri majoritari per part del professorat que la sisena hora no era cabdal per millorar el rendiment escolar. Calien més professionals, sí, però per poder atendre la diversitat i reforçar diversos aspectes pedagògics. I ara sense una avaluació del què ha representat la sisena hora, el Departament l’elimina amb l’objectiu de retallar plantilles de professionals. El Departament determina que els centres d’atenció educativa preferent (CAEP) han de continuar impartint l’augment horari quan pedagògicament són els centres on necessiten més atenció en grups reduïts i atenció a la diversitat.
A EUiA tenim el convenciment que cal diàleg i consens per fer avançar el sistema educatiu, diàleg entre responsables, professionals, alumnes i famílies. Cal avaluar les mesures adoptades i marcar els reptes col·lectius. La mobilització ha de continuar, per posar en primera línia la qualitat de l’escola pública, la referència de qualitat del sistema públic educatiu. Cal continuar la mobilització i cal fer més extensiva la convocatòria de la mobilització: professionals i famílies, alumnat i entitats de educació en el lleure, associacions veïnals i associacions culturals. L’educació pública és la millor referència, i és la única que garanteix una societat democràtica, laica, plural i igualitària.
Sector d'Educació d'EUiA

Entrades populars d'aquest blog

El cas del Karmel: un exemple del fracàs del model concertat

L'Escola Mare de Déu del Carme, una escola concertada amb un llarg període d’activitat a la nostra ciutat, ha canviat de titularitat fa uns mesos. La nova titularitat està en mans d’un corrent ultra i integrista. Tot això ha estat gràcies a les escletxes d’un sistema que permet la gestió privada amb diners públics de l’escola. Empatitzem i ens solidaritzem amb la preocupació de les famílies de l’escola del Karmel. És injustificable que amb diners públics una escola estigui adoctrinant idees franquistes, homòfobes, masclistes i classistes, allunyades dels principis i valors democràtics. Aquesta situació no és una excepció, és la conseqüència lògica d’un model dual, instaurat des de temps del tardofranquisme i que ha afavorit la privatització encoberta de l’educació. El canvi de titularitat evidència el que ja sabem, que el model de concerts és insostenible. No ens podem imaginar que l’assistència universal pugui discriminar pacients segons ideologia, classe social o origen. I, tanma...

No al tancament de línies a l'escola pública de Terrassa

Des de la conselleria d’Educació de la Generalitat s’informa que hi haurà un tancament massiu de línies a I3 i 1r ESO. Aquesta política retalladora s'acarnissa amb la nostra ciutat, amb la concreció de tancament de 2 línies d’I3 i 8 grups de primer d’ESO. A més, aquests tancaments es concretaran quasi exclusivament en l’escola pública i no tant en la concertada. Com sempre argumenten dades demogràfiques, sense plantejar l’oportunitat de la baixada demogràfica per implantar baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Per agreujar la situació, des dels Serveis Territorials del Vallès Occidental no es donen els noms dels centres educatius, argumentant que és perquè puguin sortir amb tota l’oferta i  ja es decidirà, segons dades demogràfiques quina línia es tanca. Denunciem aquesta estratègia com a desmobilitzadora, es vol evitar una resposta coordinada des de les AFA’s i la Comunitat Educativa en general, mantenint falses expectatives i competència entre centres. La resposta...

Sobre els recents casos d'abusos sexuals denunciats a la nostra ciutat

Estem consternats arran de les informacions aparegudes l'última setmana sobre la denúncia de diversos casos d'abusos sexuals a una església evangèlica de Terrassa anteriorment coneguda com a Església Samaria. La separació entre església (totes) i estat, mai ha de interpretar-se de manera que les congregacions siguin nuclis aïllats on imperi una llei paral·lela distinta a la que regeix la nostra societat. Tot el contrari: els feligresos de qualsevol fe han de saber que els empara l'estat de dret i els protegeix el mateix sistema jurídic que hi ha de portes enfora del temple. Esquerra Unida de Terrassa sempre estarà al costat de les víctimes, advoquem per un model judicial que sigui especialment sensible amb aquest tema i una administració local que els brindi tot el suport necessari i els faciliti assistència legal i acompanyament psicològic. Sempre ferms enfront de la violència sexual, ni un pas enrere davant les agressions.