Passa al contingut principal

El virus entén d’economia

Fa pocs dies, alguns mitjans de comunicació (pocs) es feien ressò d’un estudi publicat per la televisió alemanya en el qual es preguntava pels motius del perquè la pandèmia al nostre país té una afectació més greu que en altres de l’entorn europeu.

Les conclusions no ens haurien de sorprendre. La qüestió no és tant el que ha fet malament el govern en la gestió de la pandèmia, sinó la situació de la qual partíem. I és que els alemanys situen com a principals motius que la Covid-19 ens estigui colpejant tan durament problemàtiques que venien d’anys anteriors.

Problemàtiques com la superpoblació que patim les ciutats grans, l’enorme carestia de la vida (viure aquí és molt car), la precarietat laboral, els baixos salaris i que vivim en espais molt reduïts. Aquestes circumstàncies afavoreixen la propagació del virus.

El preu desorbitat de l’habitatge (tant el lloguer com la compra) i la política de construcció d’habitatges reduïts són un llast que arrosseguem des de fa molts anys. Fins ara era un problema social, i ara també sanitari. I els governs i les administracions públiques no ho encaren amb valentia.

Cal una política d’intervenció pública en l’habitatge. Regulem els preus per evitar l’especulació? Invertim en construcció de parcs d’habitatge públic? Obliguem a posar a disposició del mercat i la gent els milers d’habitatges buits que són propietat de bancs i fons voltors? Regulem per llei com han de construir-se habitatges dignes amb espais adequats? Ens prenem amb responsabilitat el fet de tenir ciutats superpoblades a la vegada que hi ha una Espanya buidada (o una Catalunya buidada), i que cal un reequilibri territorial dels espais per viure?

Aquesta situació empitjora, segons la televisió alemanya, si tenim en compte la bretxa entre el cost de la vida i els salaris. Segons l’Eurostat, el salari mitjà d’una família espanyola és de 20.000€ menys que el d’una família alemanya (quan el cost de la vida i els preus al nostre país són només lleugerament inferiors que a Alemanya). Potser és del que s’hauria de parlar en els nostres parlaments: sobirania industrial, transició ecològica, apujar salaris, reducció de jornades laborals, plena ocupació, treball digne i garantit, regularitzar l’economia submergida…

I no ens oblidem de la sanitat. A Alemanya, segons l’Eurostat, hi ha 800 llits hospitalaris per cada 100.000 habitants. Al nostre país en són 300. Durant uns mesos vam aplaudir cada dia al vespre, en els nostres balcons, els treballadors de la sanitat. Però, darrerament sembla que no escoltem gaire l’asfixia en la qual es troben. Necessitem un servei nacional de salut públic ben finançat. Prou que els governs posin pegats a un sistema que han retallat i privatitzat. La ciutadania no pot consentir més aquesta situació i cal exigir el dret a tenir un bon sistema de salut públic, començant per reconstruir l’atenció primària.

Queda, doncs, clar el que hem fet malament i el que ens toca fer si hem après la lliçó?

Ivan Martos Aguilar

Entrades populars d'aquest blog

Valoració eleccions

Reunida l’assemblea local d’Esquerra Unida de Terrassa el 6 de juny hem fet una valoració i reflexió col·lectiva de les eleccions municipals del passat 28 de maig i de la nostra participació. Primer de tot, volem donar les gràcies a les 3.643 persones (4,56% dels votants) que van confiar en la candidatura de Terrassa En Comú Podem aquest 28M. No defraudarem a aquestes persones, ja que continuarem treballant i lluitant per recuperar i ampliar un espai polític que és imprescindible i necessari a Terrassa. Volem agrair també la magnífica feina que ha realitzat tota la militància de TECP, en especial la candidata Agnès Petit, en aquesta campanya electoral, deixant-se la pell per defensar un futur digne per a les famílies treballadores. Tenim un gran capital humà. Hem demostrat que tenim militància, proposta i capacitat per a crear una organització més forta, que estigui arrelada als barris i amb un discurs de classe, posant l’èmfasi en les desigualtats i necessitats materials de la gent.

Ha mort Juan Martínez

Ayer nos dejó Juan Martínez Martínez , un luchador infatigable de esos que pelean toda la vida, uno de los imprescindibles. Desde bien joven  en su Abrucena natal  vio y comprendió la miseria a que las clases pudientes del campo sometían a los campesinos. Esto hizo que su familia decidiese emigrar a Cataluña y concretamente a Terrassa para buscarse  la vida. Ya en nuestra ciudad, Juan rápidamente tomó contacto con el PSUC y entró en sus filas. Pronto se destacó con una militancia comunista activa y comprometida. Las detenciones acompañadas de torturas y años de cárcel fueron una constante. Se implicó de manera extenuante y desinteresada en la lucha contra la dictadura franquista y por el restablecimiento de la democracia, siempre al lado de la clase trabajadora. También tuvo buena parte de “culpa” en la creación y desarrollo de las CCOO.   Esto le costó estar constantemente en el punto de mira de la policía política del régimen, lo que a instancias del partido le obligó a exiliarse a

Presentació a Terrassa del llibre sobre la massacre d'Atocha

Aquest proper dimecres 31 de gener presentem a Terrassa el llibre " La matanza de Atocha y otros crímenes de Estado ", amb la participació de l'autor Carlos Portomeñe . A les 18:30h a la seu de CCOO de Terrassa (c/ Unió, 23). Recentment, l'autor ha publicat l'article " Siete días de enero, cuarenta y siete años después " sobre els fets que relata en el llibre. Us esperem!