Passa al contingut principal

Pactes de futur


La crisi sanitària i la pandèmia no han acabat. Hem passat les fases i hem entrat en aquesta “nova normalitat”, però hem de continuar alerta, ser responsables i tenir molt sentit comú. Apliquem les mesures que ens diuen les autoritats (com l’ús de la mascareta). Tots i totes tenim ganes de superar això, però no relaxem la prevenció. Depèn de nosaltres que patim un nou rebrot, o no.

Mentre deixem enrere el confinament i les restriccions dels darrers mesos, comença a preocupar més la crisi econòmica que la sanitària. Totes dues no es poden separar tan fàcilment, la fortalesa d’un sistema sanitari és cabdal per enfrontar-se a una pandèmia com aquesta.

I durant aquests darrers mesos hem vist les nostres debilitats, provocades per anys de retallades en serveis públics (com a la sanitat), de privatitzacions i de pèrdua de capacitat productiva i de sobirania econòmica.

Crec que tots i totes hem vist la necessitat de certs consensos. D’assegurar el blindatge dels serveis públics i d’evitar noves retallades a la sanitat pública. D’augmentar la inversió pública per garantir l’escut social per les famílies treballadores i per un creixement econòmic que no deixi ningú enrere. D’aprofundir en una reforma fiscal justa, equitativa i progressiva per que les grans fortunes també paguin impostos. De reconstruir mitjançant una reindustrialització nacional per aprofitar els recursos productius del nostre país i impulsada sobre una base ecològica i social. I sobre valorar les cures com a eix central de les polítiques públiques.

És important que a Terrassa el govern municipal i l’oposició superin les baralles personals i impulsin un pacte de ciutat per la reconstrucció sota aquestes bases de consens. Al Consell Comarcal ha estat possible, i no s’entendria que a l’Ajuntament de Terrassa no. Caldrà la participació i concertació de la societat civil i dels agents socials i econòmics de la ciutat. No pot acabar sent un simple acord dels grups municipals i unes enquestes virtuals als ciutadans. Dona la sensació aquests dies que no hi ha voluntat política per tirar aquest pacte endavant per part de l’actual consistori.

No repetim els errors de crisis anteriors. El pacte de ciutat haurà de superar les mancances de les bases que van aprovar els grups municipals i donar-li un contingut útil i transformador. Cal que es parli d’indústria, innovació i productivitat, per generar treball digne i progrés; de com adaptar i millorar els serveis d’atenció social municipals; de transició energètica i de com canviem la nostra mobilitat; de com enfortir l’ocupació pública i de recuperar la gestió directa de serveis com el SAD i els menjadors; i finalment de salut pública, de la sanitat hospitalària, l’atenció primària i les residències geriàtriques, de canviar els seus models per tenir major control públic d’uns serveis tan essencials.

Sortirem endavant, però la reconstrucció es podrà fer si reforcem els serveis públics i reivindiquem, reconeixem i posem en valor el món del treball. Treballs que ens han salvat en els pitjors moments d’aquesta crisi, i que són els que mouen tota la societat. La prioritat política ha de ser aquesta reivindicació del treball que ens dona dignitat a les nostres vides. És un repte important, però ens hi va el futur de la ciutat i s’ha d’estar a l’alçada.

Ivan Martos Aguilar (membre de PSUC-viu, Esquerra Unida i Catalunya en Comú)

Entrades populars d'aquest blog

Valoració eleccions

Reunida l’assemblea local d’Esquerra Unida de Terrassa el 6 de juny hem fet una valoració i reflexió col·lectiva de les eleccions municipals del passat 28 de maig i de la nostra participació. Primer de tot, volem donar les gràcies a les 3.643 persones (4,56% dels votants) que van confiar en la candidatura de Terrassa En Comú Podem aquest 28M. No defraudarem a aquestes persones, ja que continuarem treballant i lluitant per recuperar i ampliar un espai polític que és imprescindible i necessari a Terrassa. Volem agrair també la magnífica feina que ha realitzat tota la militància de TECP, en especial la candidata Agnès Petit, en aquesta campanya electoral, deixant-se la pell per defensar un futur digne per a les famílies treballadores. Tenim un gran capital humà. Hem demostrat que tenim militància, proposta i capacitat per a crear una organització més forta, que estigui arrelada als barris i amb un discurs de classe, posant l’èmfasi en les desigualtats i necessitats materials de la gent.

Ha mort Juan Martínez

Ayer nos dejó Juan Martínez Martínez , un luchador infatigable de esos que pelean toda la vida, uno de los imprescindibles. Desde bien joven  en su Abrucena natal  vio y comprendió la miseria a que las clases pudientes del campo sometían a los campesinos. Esto hizo que su familia decidiese emigrar a Cataluña y concretamente a Terrassa para buscarse  la vida. Ya en nuestra ciudad, Juan rápidamente tomó contacto con el PSUC y entró en sus filas. Pronto se destacó con una militancia comunista activa y comprometida. Las detenciones acompañadas de torturas y años de cárcel fueron una constante. Se implicó de manera extenuante y desinteresada en la lucha contra la dictadura franquista y por el restablecimiento de la democracia, siempre al lado de la clase trabajadora. También tuvo buena parte de “culpa” en la creación y desarrollo de las CCOO.   Esto le costó estar constantemente en el punto de mira de la policía política del régimen, lo que a instancias del partido le obligó a exiliarse a

Presentació a Terrassa del llibre sobre la massacre d'Atocha

Aquest proper dimecres 31 de gener presentem a Terrassa el llibre " La matanza de Atocha y otros crímenes de Estado ", amb la participació de l'autor Carlos Portomeñe . A les 18:30h a la seu de CCOO de Terrassa (c/ Unió, 23). Recentment, l'autor ha publicat l'article " Siete días de enero, cuarenta y siete años después " sobre els fets que relata en el llibre. Us esperem!