Passa al contingut principal

Propostes per fer front a Terrassa a les conseqüències socials de la crisi sanitària


La crisi del coronavirus i les seves conseqüències sanitàries ha propiciat la declaració de l'Estat d'Alarma fa un mes per part del Govern d'Espanya i l'adopció de diferents mesures preventives a tots els nivells.
Els Governs municipals estan duent a terme diverses propostes per a frenar l'expansió del COVID-19. Donem suport a les mesures i la feina que l’Ajuntament de Terrassa porta setmanes duent a terme per evitar els contagis i per ajudar a les famílies vulnerables, en una situació molt delicada. Creiem que no és moment de picabaralles entre partits, competència entre administracions ni de la cerca de protagonismes oportunistes. És temps de dialogar, aportar i de treballar per superar la crisi. I ara mateix, és necessari mantenir i reforçar el confinament i que les administracions facin arribar tests analítics, mascaretes i EPI’s.
Pensem també que els components psicosocials i econòmics també han de ser contemplats en l'elaboració de plans d'acció per part de l’ajuntament. Existeix un ampli consens internacional en què la salut no es redueix a l'absència d'afeccions o malalties, sinó que comporta ”un estat de complet benestar físic, mental i social” (OMS).
Amb l'objectiu de frenar aquest impacte social, el Govern d'Espanya ha articulat una sèrie de mesures financeres i pressupostàries per a facilitar l'actuació de les corporacions locals (Reial decret llei 8/2020, de 17 de març), en l'exercici de les seves competències de protecció i promoció social.
Aquest Reial decret estableix transferències a les Comunitats Autònomes, amb càrrec al suplement de crèdit, “per a finançar les prestacions dels serveis socials de les CCAA, diputacions provincials i corporacions locals, que tinguin per objecte fer front a situacions extraordinàries derivades del COVID-19”. En aquest sentit, tal com recull l'acord de coalició entre Unides Podem i PSOE, entenem que el Govern Central ha de continuar ampliant les competències i capacitats dels governs locals, garantint el respecte de l'autonomia local i enfortint el paper dels municipis com a unitat territorial bàsica.
La majoria dels establiments han tancat les seves portes i les famílies de Terrassa respecten escrupolosament les mesures d'aïllament. La societat demostra un elevat sentit de la seva responsabilitat i solidaritat en la prevenció de la malaltia. Però les conseqüències a nivell psicosocial, social i laboral estan sent devastadores. El petit comerç i el sector de la restauració sofreixen quantioses pèrdues diàries. La cascada d’ERTOs destrueix ocupació a un ritme frenètic, incidint perillosament en el risc d'exclusió social i la qualitat de vida relacionada amb la salut de les famílies treballadores.
L’ajuntament ha de respondre impulsant mesures psicosocials, fiscals, de reparació i estímul econòmic que esmorteeixin el greu impacte d'aquesta crisi en les dimensions psicològica i social de la població local. Els serveis d'atenció social són una part importantíssima de l'Estat de Benestar i cap administració com l'Administració Local és coneixedora de la situació i necessitats dels nostres veïns. Per això, encara que tant l'Estat com la Generalitat de Catalunya han anunciat mesures de suport a diferents col·lectius, proposem que aquestes ajudes es canalitzin i es potenciïn a través dels serveis socials municipals, ja que serà la forma més ràpida i efectiva que arribin als seus beneficiaris.
Per tot això, Esquerra Unida Terrassa proposem al nostre Ajuntament:
- Que, es modifiqui l’actual Pressupost de l’Ajuntament, aportant el que es necessiti a Serveis Socials, a la xarxa de distribució social d’aliments El Rebost, a programes d’ocupació i de recuperació del comerç, aquelles partides que anaven destinades a les Festes Majors (la de la ciutat i la dels barris) i altres activitats lúdiques o esdeveniments. Els projectes socials de primera necessitat han de tenir la prioritat pressupòstaria.
- Que, amb caràcter d'urgència, s'implanti un programa extraordinari d'assistència social primària per a les famílies en risc d'exclusió, reforçant l'actual plantilla de Serveis Socials i incrementant la partida pressupostària actual mitjançant les transferències de crèdit oportunes i les ajudes que arribin de l'Estat o de la Generalitat de Catalunya. Aquesta línia d'ajudes es destinarà, entre altres coses, per al pagament de rebuts d'aigua, llum, aliments, lloguer i estris bàsics.
- Que, amb caràcter d'urgència, es dissenyi un Programa d'Ocupació Municipal que comenci a aplicar-se de manera immediata després de la finalització de l'actual crisi del coronavirus, enfocat als col·lectius més vulnerables i amb perspectiva de gènere: potenciar la reindustrialització, oferta de locals de coworking, ajudes a la contractació, línia d'ajudes econòmiques als petits i mitjans establiments...
- Que, amb caràcter d'urgència, es dissenyi un Programa de Dinamització del Petit Comerç i de Proximitat que comenci a aplicar-se de manera immediata després de la finalització de l'actual crisi del coronavirus. En el disseny d'aquest programa s'inclouran actuacions com a campanyes promocionals, celebració de fires gastronòmiques, activitats artístiques i culturals, ponències, jornades i unes altres per a la dinamització del sector de manera immediata a la finalització de la crisi.
- Que s'iniciï urgentment un Pla municipal especial de Neteja especialitzada en les zones cèntriques i comercials del municipi. Que presti especial atenció a les vies d'entrada de farmàcies, supermercats, entitats bancàries, caixers automàtics, contenidors de residus urbans i altres amb alta afluència de persones durant la crisi.
- Que s’insti al Govern Central a ampliar les competències i capacitats dels governs locals, garantint el respecte de l'autonomia local i enfortint el paper dels municipis com a unitat territorial bàsica, a derogar la Llei 27/2013 de racionalització i sostenibilitat de l'Administració Local i a aprovar una nova normativa que concedeixi als municipis la capacitat de percebre uns tributs propis mínims i de millorar els recursos derivats de la participació en els ingressos de l'Estat.
- Que s’insti al Govern de la Generalitat a reconvertir l’actual model sanitari i residencial geriàtric a Catalunya, treballant per un model 100% públic, i que deixi fora el negoci privat i màfies d’aquests sectors. No podem continuar estant a la cua de llits, UCI i respiradors, ni desballestar l’atenció primària (CAP) ni tornar a veure el que hem vist aquestes setmanes a les nostres residències. La salut pública no és un negoci, hem de fer que agafi múscul i capacitat. També que s’insti per tal que no hi hagin avaluacions qualificadores en l’àmbit educatiu aquest tercer trimestre, per tal de no aprofundir en la bretxa digital.
- Que rebutgi les declaracions de la patronal terrassenca CECOT, en la que demana que el contagi de COVID-19 no sigui causa de malaltia laboral. Aquesta petició vol deixar sense protecció legal els treballadors i treballadores que es puguin contagiar i vol exonerar a les empreses a que prenguin mesures de seguretat i protecció en els centres de treball per evitar contagis. Aquesta petició és profundament insolidària i va en contra dels drets laborals i de la salut pública.
Terrassa, 15 d’abril de 2020

Entrades populars d'aquest blog

Valoració eleccions

Reunida l’assemblea local d’Esquerra Unida de Terrassa el 6 de juny hem fet una valoració i reflexió col·lectiva de les eleccions municipals del passat 28 de maig i de la nostra participació. Primer de tot, volem donar les gràcies a les 3.643 persones (4,56% dels votants) que van confiar en la candidatura de Terrassa En Comú Podem aquest 28M. No defraudarem a aquestes persones, ja que continuarem treballant i lluitant per recuperar i ampliar un espai polític que és imprescindible i necessari a Terrassa. Volem agrair també la magnífica feina que ha realitzat tota la militància de TECP, en especial la candidata Agnès Petit, en aquesta campanya electoral, deixant-se la pell per defensar un futur digne per a les famílies treballadores. Tenim un gran capital humà. Hem demostrat que tenim militància, proposta i capacitat per a crear una organització més forta, que estigui arrelada als barris i amb un discurs de classe, posant l’èmfasi en les desigualtats i necessitats materials de la gent.

Ha mort Juan Martínez

Ayer nos dejó Juan Martínez Martínez , un luchador infatigable de esos que pelean toda la vida, uno de los imprescindibles. Desde bien joven  en su Abrucena natal  vio y comprendió la miseria a que las clases pudientes del campo sometían a los campesinos. Esto hizo que su familia decidiese emigrar a Cataluña y concretamente a Terrassa para buscarse  la vida. Ya en nuestra ciudad, Juan rápidamente tomó contacto con el PSUC y entró en sus filas. Pronto se destacó con una militancia comunista activa y comprometida. Las detenciones acompañadas de torturas y años de cárcel fueron una constante. Se implicó de manera extenuante y desinteresada en la lucha contra la dictadura franquista y por el restablecimiento de la democracia, siempre al lado de la clase trabajadora. También tuvo buena parte de “culpa” en la creación y desarrollo de las CCOO.   Esto le costó estar constantemente en el punto de mira de la policía política del régimen, lo que a instancias del partido le obligó a exiliarse a

Presentació a Terrassa del llibre sobre la massacre d'Atocha

Aquest proper dimecres 31 de gener presentem a Terrassa el llibre " La matanza de Atocha y otros crímenes de Estado ", amb la participació de l'autor Carlos Portomeñe . A les 18:30h a la seu de CCOO de Terrassa (c/ Unió, 23). Recentment, l'autor ha publicat l'article " Siete días de enero, cuarenta y siete años después " sobre els fets que relata en el llibre. Us esperem!