Passa al contingut principal

+ drets + democràcia = 3ª República

Un any més, com un fruit primerenc de la primavera, arriba el 14 d'abril, el dia de la República. Un dia per a la celebració i el record, un dia per retrobar el passat, per lluitar pel present i per forjar el futur.

El 14 d'abril ens recorda que fa 81 anys es va proclamar la República en l'Estat espanyol, ens recorda l'alegria popular d'aquell dia de 1931, ens recorda la gran obra de la República i les il·lusions posades en ella. Ens porta també a la memòria altres records no tan grats: el de l'odi a la República dels seus enemics que, fa 80 anys, sota les ordres de Sanjurjo, van intentar per primera vegada acabar amb ella. El seu cop d'estat va fracassar, però no van afluixar en el seu objectiu i quatre anys més tard van repetir la seva traïció fins a sumir el país en una guerra atroç i una repressió ferotge que va sembrar les ciutats, els camins, els descampats i els barrancs de centenars de milers de morts per l'únic delicte de defensar el govern legítim de la República.

La memòria d'aquests morts segueix present entre nosaltres, per més que des del nou poder se la vulgui silenciar desmantellant les institucions de la memòria, traient el nom dels poetes als carrers o perseguint als jutges que s'atreveixen a nomenar a aquells morts pel seu nom: assassinats. No importa, no es pot detenir la història, i se segueixen obrint les fosses tot esperant que un jutge compleixi amb el seu deure i s'apropi fins a elles per certificar que estan repletes de republicans i republicanes assassinats.

La República convida també a lluitar pel present. Front aquella Constitució republicana que proclamava orgullosament en el seu primer article que Espanya era una República de treballadors de totes les classes on tots els poders emanaven del poble, veiem avui un país convertit en monarquia d'aturats de totes les classes, on els seus governants arriben al poder embolicats en mentides, i una vegada en ell no treballen per al poble, sinó per als mercats, dedicant-se dia i nit a complaure'ls i tenint per més meritòria la seva labor com més explota i oprimeix al poble del que emanen els seus poders, però al que en absolut respecten.

La República és finalment una promesa de justícia i igualtat, una meta que no podem perdre de vista, i els ideals que encarna tan vàlids i necessaris avui com l'eren el 1931. La República va ser llavors una promesa de regeneració, l'alba d'un nou temps llargament esperat. No podem caminar resignadament cap a un futur on regni la desigualtat, l'explotació, la mentida, la corrupció, no podem creure que tot això no té remei. La República encarna l'esperança del govern dels ciutadans, amb lleis fetes per al poble i no per als poderosos, amb justícia contra l'opressió, amb una federació de pobles lliures. La República és l'única que pot dur a terme totes aquestes tasques, com va haver de ser ella la que fa 80 anys portés de nou l'autogovern a Catalunya, donant-li un Estatut d'Autonomia i permetent que se celebressin les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.

Per tot això, des d’EUiA seguim proclamant la nostra convicció republicana, seguim defensant les virtuts cíviques republicanes, seguim i seguirem lluitant per la República federal i pels ideals que encarna.

Saludem la proposta del nostre grup municipal d'ICV-EUiA de portar una moció a la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Terrassa en aquesta mateixa línea, i demanem a la resta de grups que la recolzin i la defensin. Saludem també a la celebració del 14 d'abril que un any més realitza a la nostra ciutat l'Associació de Terrassa per la Tercera República, amb el sopar i espectacle que es farà demà dissabte al centre cívic President Macià.

Visca el 14 d'abril! Visca la República!

Entrades populars d'aquest blog

El cas del Karmel: un exemple del fracàs del model concertat

L'Escola Mare de Déu del Carme, una escola concertada amb un llarg període d’activitat a la nostra ciutat, ha canviat de titularitat fa uns mesos. La nova titularitat està en mans d’un corrent ultra i integrista. Tot això ha estat gràcies a les escletxes d’un sistema que permet la gestió privada amb diners públics de l’escola. Empatitzem i ens solidaritzem amb la preocupació de les famílies de l’escola del Karmel. És injustificable que amb diners públics una escola estigui adoctrinant idees franquistes, homòfobes, masclistes i classistes, allunyades dels principis i valors democràtics. Aquesta situació no és una excepció, és la conseqüència lògica d’un model dual, instaurat des de temps del tardofranquisme i que ha afavorit la privatització encoberta de l’educació. El canvi de titularitat evidència el que ja sabem, que el model de concerts és insostenible. No ens podem imaginar que l’assistència universal pugui discriminar pacients segons ideologia, classe social o origen. I, tanma...

No al tancament de línies a l'escola pública de Terrassa

Des de la conselleria d’Educació de la Generalitat s’informa que hi haurà un tancament massiu de línies a I3 i 1r ESO. Aquesta política retalladora s'acarnissa amb la nostra ciutat, amb la concreció de tancament de 2 línies d’I3 i 8 grups de primer d’ESO. A més, aquests tancaments es concretaran quasi exclusivament en l’escola pública i no tant en la concertada. Com sempre argumenten dades demogràfiques, sense plantejar l’oportunitat de la baixada demogràfica per implantar baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Per agreujar la situació, des dels Serveis Territorials del Vallès Occidental no es donen els noms dels centres educatius, argumentant que és perquè puguin sortir amb tota l’oferta i  ja es decidirà, segons dades demogràfiques quina línia es tanca. Denunciem aquesta estratègia com a desmobilitzadora, es vol evitar una resposta coordinada des de les AFA’s i la Comunitat Educativa en general, mantenint falses expectatives i competència entre centres. La resposta...

Sobre els recents casos d'abusos sexuals denunciats a la nostra ciutat

Estem consternats arran de les informacions aparegudes l'última setmana sobre la denúncia de diversos casos d'abusos sexuals a una església evangèlica de Terrassa anteriorment coneguda com a Església Samaria. La separació entre església (totes) i estat, mai ha de interpretar-se de manera que les congregacions siguin nuclis aïllats on imperi una llei paral·lela distinta a la que regeix la nostra societat. Tot el contrari: els feligresos de qualsevol fe han de saber que els empara l'estat de dret i els protegeix el mateix sistema jurídic que hi ha de portes enfora del temple. Esquerra Unida de Terrassa sempre estarà al costat de les víctimes, advoquem per un model judicial que sigui especialment sensible amb aquest tema i una administració local que els brindi tot el suport necessari i els faciliti assistència legal i acompanyament psicològic. Sempre ferms enfront de la violència sexual, ni un pas enrere davant les agressions.