Passa al contingut principal

+ drets + democràcia = 3ª República

Un any més, com un fruit primerenc de la primavera, arriba el 14 d'abril, el dia de la República. Un dia per a la celebració i el record, un dia per retrobar el passat, per lluitar pel present i per forjar el futur.

El 14 d'abril ens recorda que fa 81 anys es va proclamar la República en l'Estat espanyol, ens recorda l'alegria popular d'aquell dia de 1931, ens recorda la gran obra de la República i les il·lusions posades en ella. Ens porta també a la memòria altres records no tan grats: el de l'odi a la República dels seus enemics que, fa 80 anys, sota les ordres de Sanjurjo, van intentar per primera vegada acabar amb ella. El seu cop d'estat va fracassar, però no van afluixar en el seu objectiu i quatre anys més tard van repetir la seva traïció fins a sumir el país en una guerra atroç i una repressió ferotge que va sembrar les ciutats, els camins, els descampats i els barrancs de centenars de milers de morts per l'únic delicte de defensar el govern legítim de la República.

La memòria d'aquests morts segueix present entre nosaltres, per més que des del nou poder se la vulgui silenciar desmantellant les institucions de la memòria, traient el nom dels poetes als carrers o perseguint als jutges que s'atreveixen a nomenar a aquells morts pel seu nom: assassinats. No importa, no es pot detenir la història, i se segueixen obrint les fosses tot esperant que un jutge compleixi amb el seu deure i s'apropi fins a elles per certificar que estan repletes de republicans i republicanes assassinats.

La República convida també a lluitar pel present. Front aquella Constitució republicana que proclamava orgullosament en el seu primer article que Espanya era una República de treballadors de totes les classes on tots els poders emanaven del poble, veiem avui un país convertit en monarquia d'aturats de totes les classes, on els seus governants arriben al poder embolicats en mentides, i una vegada en ell no treballen per al poble, sinó per als mercats, dedicant-se dia i nit a complaure'ls i tenint per més meritòria la seva labor com més explota i oprimeix al poble del que emanen els seus poders, però al que en absolut respecten.

La República és finalment una promesa de justícia i igualtat, una meta que no podem perdre de vista, i els ideals que encarna tan vàlids i necessaris avui com l'eren el 1931. La República va ser llavors una promesa de regeneració, l'alba d'un nou temps llargament esperat. No podem caminar resignadament cap a un futur on regni la desigualtat, l'explotació, la mentida, la corrupció, no podem creure que tot això no té remei. La República encarna l'esperança del govern dels ciutadans, amb lleis fetes per al poble i no per als poderosos, amb justícia contra l'opressió, amb una federació de pobles lliures. La República és l'única que pot dur a terme totes aquestes tasques, com va haver de ser ella la que fa 80 anys portés de nou l'autogovern a Catalunya, donant-li un Estatut d'Autonomia i permetent que se celebressin les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.

Per tot això, des d’EUiA seguim proclamant la nostra convicció republicana, seguim defensant les virtuts cíviques republicanes, seguim i seguirem lluitant per la República federal i pels ideals que encarna.

Saludem la proposta del nostre grup municipal d'ICV-EUiA de portar una moció a la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Terrassa en aquesta mateixa línea, i demanem a la resta de grups que la recolzin i la defensin. Saludem també a la celebració del 14 d'abril que un any més realitza a la nostra ciutat l'Associació de Terrassa per la Tercera República, amb el sopar i espectacle que es farà demà dissabte al centre cívic President Macià.

Visca el 14 d'abril! Visca la República!

Entrades populars d'aquest blog

Valoració eleccions

Reunida l’assemblea local d’Esquerra Unida de Terrassa el 6 de juny hem fet una valoració i reflexió col·lectiva de les eleccions municipals del passat 28 de maig i de la nostra participació. Primer de tot, volem donar les gràcies a les 3.643 persones (4,56% dels votants) que van confiar en la candidatura de Terrassa En Comú Podem aquest 28M. No defraudarem a aquestes persones, ja que continuarem treballant i lluitant per recuperar i ampliar un espai polític que és imprescindible i necessari a Terrassa. Volem agrair també la magnífica feina que ha realitzat tota la militància de TECP, en especial la candidata Agnès Petit, en aquesta campanya electoral, deixant-se la pell per defensar un futur digne per a les famílies treballadores. Tenim un gran capital humà. Hem demostrat que tenim militància, proposta i capacitat per a crear una organització més forta, que estigui arrelada als barris i amb un discurs de classe, posant l’èmfasi en les desigualtats i necessitats materials de la gent.

Ha mort Juan Martínez

Ayer nos dejó Juan Martínez Martínez , un luchador infatigable de esos que pelean toda la vida, uno de los imprescindibles. Desde bien joven  en su Abrucena natal  vio y comprendió la miseria a que las clases pudientes del campo sometían a los campesinos. Esto hizo que su familia decidiese emigrar a Cataluña y concretamente a Terrassa para buscarse  la vida. Ya en nuestra ciudad, Juan rápidamente tomó contacto con el PSUC y entró en sus filas. Pronto se destacó con una militancia comunista activa y comprometida. Las detenciones acompañadas de torturas y años de cárcel fueron una constante. Se implicó de manera extenuante y desinteresada en la lucha contra la dictadura franquista y por el restablecimiento de la democracia, siempre al lado de la clase trabajadora. También tuvo buena parte de “culpa” en la creación y desarrollo de las CCOO.   Esto le costó estar constantemente en el punto de mira de la policía política del régimen, lo que a instancias del partido le obligó a exiliarse a

Presentació a Terrassa del llibre sobre la massacre d'Atocha

Aquest proper dimecres 31 de gener presentem a Terrassa el llibre " La matanza de Atocha y otros crímenes de Estado ", amb la participació de l'autor Carlos Portomeñe . A les 18:30h a la seu de CCOO de Terrassa (c/ Unió, 23). Recentment, l'autor ha publicat l'article " Siete días de enero, cuarenta y siete años después " sobre els fets que relata en el llibre. Us esperem!