Passa al contingut principal

Garantir habitatge digne, construir democràcia

La Constitució de l’any 1978  a l’article 47 diu: “Tots els espanyols tenen dret a gaudir d'un habitatge digne i adequat. Els poders públics han de promoure les condicions necessàries i han d'establir les normes pertinents per fer efectiu aquest dret, i han de regular la utilització del sòl d'acord amb l'interès general per impedir l'especulació. La comunitat participarà a les plusvàlues que generi l'acció urbanística dels ens públics.” És evident que una cosa són els principis que haurien d’orientar les polítiques públiques en relació al dret a l’habitatge, i una altra són les decisions reals que en el dia a dia es prenen afavorint els interessos dels grans tenidors (empresaris immobiliaris, bancs i rendistes).


Fa uns dies es publicava la notícia de què la Generalitat té identificats 28.500 pisos buits de grans propietaris. Terrassa apareix en aquest informe com la segona ciutat catalana amb més pisos buits de grans propietaris: 947 pisos buits a Terrassa que no es troben al mercat perquè els grans propietaris no volen.


Sumant el desorbitat preu de l’habitatge, que a Terrassa arriba de mitjana a 1037 euros mensuals pel lloguer, o als 2055 euros/m2 de compra, fa que la majoria social treballadora tingui veritables dificultats d’accedir a la vivenda, planificar la vida, emancipar-se i estabilitzar una vida segura. L'accés a l’habitatge és segurament la principal crisi i problema que patim al nostre país, i a la nostra ciutat és sagnant.


Quant habitatge públic s’ha construït a Catalunya i a Terrassa la darrera dècada? L'octubre del 2023 l’alcalde Ballart va anunciar la creació a Terrassa de 5000 habitatges. Al passat juny crea a la nostra ciutat el Consell Municipal d’Habitatge. Fins aquí la política municipal del govern local de TxT-Junts en aquest tema, cap concreció i com sempre buscant el titular.


Ara és el moment de sortir al carrer. Hem de doblegar amb mobilització popular a l'aritmètica parlamentària. És un clam social que cal regular el preu del lloguer i posar límit a l'especulació amb l'habitatge. Necessitem mobilitzar els habitatges buits, construir un parc d'habitatge públic robust, combatre l'especulació, i protegir les famílies més vulnerables enfront de desnonaments i pujades de tipus hipotecaris. Volem solucions reals i sostenibles a la crisi de l'habitatge, reforçant la regulació i augmentant l'oferta d'habitatge de lloguer social.


És el moment de posar l'habitatge en el centre de l'agenda pública. Amb aquestes mesures, Esquerra Unida reafirmem el nostre compromís amb un model d'habitatge més digne, just, assequible i accessible per a totes les persones. 


Per això, Esquerra Unida de Terrassa cridem a participar aquest dissabte 23 de novembre a la manifestació a Barcelona (17h Plaça Universitat) pel dret a un habitatge digne i assequible i la baixada dels preus de lloguer, convocada pel Sindicat de Llogateres i altres moviments socials.



Entrades populars d'aquest blog

El cas del Karmel: un exemple del fracàs del model concertat

L'Escola Mare de Déu del Carme, una escola concertada amb un llarg període d’activitat a la nostra ciutat, ha canviat de titularitat fa uns mesos. La nova titularitat està en mans d’un corrent ultra i integrista. Tot això ha estat gràcies a les escletxes d’un sistema que permet la gestió privada amb diners públics de l’escola. Empatitzem i ens solidaritzem amb la preocupació de les famílies de l’escola del Karmel. És injustificable que amb diners públics una escola estigui adoctrinant idees franquistes, homòfobes, masclistes i classistes, allunyades dels principis i valors democràtics. Aquesta situació no és una excepció, és la conseqüència lògica d’un model dual, instaurat des de temps del tardofranquisme i que ha afavorit la privatització encoberta de l’educació. El canvi de titularitat evidència el que ja sabem, que el model de concerts és insostenible. No ens podem imaginar que l’assistència universal pugui discriminar pacients segons ideologia, classe social o origen. I, tanma...

No al tancament de línies a l'escola pública de Terrassa

Des de la conselleria d’Educació de la Generalitat s’informa que hi haurà un tancament massiu de línies a I3 i 1r ESO. Aquesta política retalladora s'acarnissa amb la nostra ciutat, amb la concreció de tancament de 2 línies d’I3 i 8 grups de primer d’ESO. A més, aquests tancaments es concretaran quasi exclusivament en l’escola pública i no tant en la concertada. Com sempre argumenten dades demogràfiques, sense plantejar l’oportunitat de la baixada demogràfica per implantar baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Per agreujar la situació, des dels Serveis Territorials del Vallès Occidental no es donen els noms dels centres educatius, argumentant que és perquè puguin sortir amb tota l’oferta i  ja es decidirà, segons dades demogràfiques quina línia es tanca. Denunciem aquesta estratègia com a desmobilitzadora, es vol evitar una resposta coordinada des de les AFA’s i la Comunitat Educativa en general, mantenint falses expectatives i competència entre centres. La resposta...

Sobre els recents casos d'abusos sexuals denunciats a la nostra ciutat

Estem consternats arran de les informacions aparegudes l'última setmana sobre la denúncia de diversos casos d'abusos sexuals a una església evangèlica de Terrassa anteriorment coneguda com a Església Samaria. La separació entre església (totes) i estat, mai ha de interpretar-se de manera que les congregacions siguin nuclis aïllats on imperi una llei paral·lela distinta a la que regeix la nostra societat. Tot el contrari: els feligresos de qualsevol fe han de saber que els empara l'estat de dret i els protegeix el mateix sistema jurídic que hi ha de portes enfora del temple. Esquerra Unida de Terrassa sempre estarà al costat de les víctimes, advoquem per un model judicial que sigui especialment sensible amb aquest tema i una administració local que els brindi tot el suport necessari i els faciliti assistència legal i acompanyament psicològic. Sempre ferms enfront de la violència sexual, ni un pas enrere davant les agressions.