Passa al contingut principal

Manifestació per la República a Terrassa

Aquest diumenge 14 d'abril, aniversari de la II República, farem una marxa republicana a Terrassa, que finalitzarà amb la hissada de la bandera republicana.

L'acció començarà a les 12.00h des de la Plaça del Primer de Maig.

Commemorem la Segona República i caminem cap a la Tercera! 

Ens adherim a més a la Marxa Republicana que es realitzarà a Madrid el 16 de juny coincidint amb els 10 anys de regnat de Felip VI. Podeu signar el manifest de la marxa en aquest enllaç.

El 14 d'abril es viu també a Terrassa



Per un nou país, per la democràcia, per la República


Avui és una data assenyalada. És 14 d’abril i tot just es compleixen 93 anys de la proclamació de la II República Espanyola al 1931, dos dies després de la victòria dels partits republicans a la majoria de les grans ciutats en unes eleccions municipals. D’aquesta manera s’acabava amb la monarquia borbònica i Alfons XIII marxava cap a l’exili.

Parlar de república a Espanya i a Catalunya és sinònim de progrés, de democràcia, de justícia social, de deixar enrere temps foscos on l’església exercia el monopoli sobre l’ensenyament, o de començar a donar resposta a les demandes que arribaven del camp per part dels jornalers que reclamaven les terres dels grans terratinents. La República, tot i les seves limitacions va obrir la porta dels coneixements i la cultura als més humils, i va engegar projectes educatius innovadors. Una etapa d’avenços on semblava que s’obria camí a la societat, però molt aviat els sectors més reaccionaris de les oligarquies van començar a maniobrar per tal de que els seus privilegis no fossin afectats. Grans industrials, banquers, terratinents/aristòcrates, militars conservadors i africanistes... no van acceptar la victòria del front popular al 1936 i van orquestrar un fallit cop d’estat que va esdevenir en una cruenta guerra civil. Amb la victòria dels feixistes l’abril de 1939 es posava fi de manera violenta a les esperances d’una societat que portava masses anys agenollada als dictats dels més poderosos.

En l’actualitat els darrers anys hem pogut veure com la institució monàrquica, restaurada pel criminal Franco després de 40 anys de dictadura ha anat perdent recolzament popular i cada cop està més desprestigiada. Els incomptables casos de corrupció en que Juan Carlos I s’ha vist involucrat i la fortuna ingent que ha fet al llarg del seu regnat, aprofitant la seva immunitat i la nul·la transparència dels seus negocis i comissions rebudes, han fet que fos contraproduent per a la pròpia institució mantenir al seu capdavant a un delinqüent.  Va ser llavors ara farà tot just 10 anys, que la monarquia va estimar que era imprescindible apartar-lo i posar al capdavant d’aquesta a l’hereu Felip VI.

Fa una dècada, el prestigi d’aquesta institució estava sota mínims i les legítimes reclamacions d’un model republicà s’obrien camí al cor de la societat d’una manera en que feia moltes dècades que no es donaven. Els fonaments del règim del 1978 semblava que començaven a tremolar i era important per garantir la seva supervivència fer un rentat de cara  urgent.  Felip VI va  ocupar el lloc del seu pare per salvar una institució retrògrada, corrupta i antidemocràtica.

Tot i aquest escenari, en els darrers anys hem pogut veure com les forces progressistes han guanyat posicions i gràcies a això s’han pogut fer avenços en qüestions socials com els salaris, els drets laborals, les pensions, els drets de les dones, etc. De la mateixa manera s’han posat les bases per donar una solució duradora a les reivindicacions de les nacionalitats històriques com Catalunya o el País Basc, tot i les tensions viscudes arran del procés i les seves conseqüències.

Però a la vegada, aquests passos endavant han generat una reacció de les forces polítiques i socials més conservadores i reaccionaries, disposades a fer-nos retrocedir en el temps diverses dècades si fos necessari, eliminant drets i retallant les llibertats. Aquest reforçament de la dreta i l’extrema dreta s’emmarca dintre d’un context internacional on aquestes organitzacions cada cop guanyen més influència, inclús governant ja a molts països.

En aquest context és imprescindible treballar per a organitzar-nos i ser capaços de contenir-los.

Només amb la unitat popular, la determinació i sense ambigüitats serem capaços d’avançar cap la República.

Visca la República!!

14 d’abril de 2024

Entrades populars d'aquest blog

Valoració eleccions

Reunida l’assemblea local d’Esquerra Unida de Terrassa el 6 de juny hem fet una valoració i reflexió col·lectiva de les eleccions municipals del passat 28 de maig i de la nostra participació. Primer de tot, volem donar les gràcies a les 3.643 persones (4,56% dels votants) que van confiar en la candidatura de Terrassa En Comú Podem aquest 28M. No defraudarem a aquestes persones, ja que continuarem treballant i lluitant per recuperar i ampliar un espai polític que és imprescindible i necessari a Terrassa. Volem agrair també la magnífica feina que ha realitzat tota la militància de TECP, en especial la candidata Agnès Petit, en aquesta campanya electoral, deixant-se la pell per defensar un futur digne per a les famílies treballadores. Tenim un gran capital humà. Hem demostrat que tenim militància, proposta i capacitat per a crear una organització més forta, que estigui arrelada als barris i amb un discurs de classe, posant l’èmfasi en les desigualtats i necessitats materials de la gent.

Ha mort Juan Martínez

Ayer nos dejó Juan Martínez Martínez , un luchador infatigable de esos que pelean toda la vida, uno de los imprescindibles. Desde bien joven  en su Abrucena natal  vio y comprendió la miseria a que las clases pudientes del campo sometían a los campesinos. Esto hizo que su familia decidiese emigrar a Cataluña y concretamente a Terrassa para buscarse  la vida. Ya en nuestra ciudad, Juan rápidamente tomó contacto con el PSUC y entró en sus filas. Pronto se destacó con una militancia comunista activa y comprometida. Las detenciones acompañadas de torturas y años de cárcel fueron una constante. Se implicó de manera extenuante y desinteresada en la lucha contra la dictadura franquista y por el restablecimiento de la democracia, siempre al lado de la clase trabajadora. También tuvo buena parte de “culpa” en la creación y desarrollo de las CCOO.   Esto le costó estar constantemente en el punto de mira de la policía política del régimen, lo que a instancias del partido le obligó a exiliarse a

Presentació a Terrassa del llibre sobre la massacre d'Atocha

Aquest proper dimecres 31 de gener presentem a Terrassa el llibre " La matanza de Atocha y otros crímenes de Estado ", amb la participació de l'autor Carlos Portomeñe . A les 18:30h a la seu de CCOO de Terrassa (c/ Unió, 23). Recentment, l'autor ha publicat l'article " Siete días de enero, cuarenta y siete años después " sobre els fets que relata en el llibre. Us esperem!