Passa al contingut principal

Manifestació per la República a Terrassa

Aquest diumenge 14 d'abril, aniversari de la II República, farem una marxa republicana a Terrassa, que finalitzarà amb la hissada de la bandera republicana.

L'acció començarà a les 12.00h des de la Plaça del Primer de Maig.

Commemorem la Segona República i caminem cap a la Tercera! 

Ens adherim a més a la Marxa Republicana que es realitzarà a Madrid el 16 de juny coincidint amb els 10 anys de regnat de Felip VI. Podeu signar el manifest de la marxa en aquest enllaç.

El 14 d'abril es viu també a Terrassa



Per un nou país, per la democràcia, per la República


Avui és una data assenyalada. És 14 d’abril i tot just es compleixen 93 anys de la proclamació de la II República Espanyola al 1931, dos dies després de la victòria dels partits republicans a la majoria de les grans ciutats en unes eleccions municipals. D’aquesta manera s’acabava amb la monarquia borbònica i Alfons XIII marxava cap a l’exili.

Parlar de república a Espanya i a Catalunya és sinònim de progrés, de democràcia, de justícia social, de deixar enrere temps foscos on l’església exercia el monopoli sobre l’ensenyament, o de començar a donar resposta a les demandes que arribaven del camp per part dels jornalers que reclamaven les terres dels grans terratinents. La República, tot i les seves limitacions va obrir la porta dels coneixements i la cultura als més humils, i va engegar projectes educatius innovadors. Una etapa d’avenços on semblava que s’obria camí a la societat, però molt aviat els sectors més reaccionaris de les oligarquies van començar a maniobrar per tal de que els seus privilegis no fossin afectats. Grans industrials, banquers, terratinents/aristòcrates, militars conservadors i africanistes... no van acceptar la victòria del front popular al 1936 i van orquestrar un fallit cop d’estat que va esdevenir en una cruenta guerra civil. Amb la victòria dels feixistes l’abril de 1939 es posava fi de manera violenta a les esperances d’una societat que portava masses anys agenollada als dictats dels més poderosos.

En l’actualitat els darrers anys hem pogut veure com la institució monàrquica, restaurada pel criminal Franco després de 40 anys de dictadura ha anat perdent recolzament popular i cada cop està més desprestigiada. Els incomptables casos de corrupció en que Juan Carlos I s’ha vist involucrat i la fortuna ingent que ha fet al llarg del seu regnat, aprofitant la seva immunitat i la nul·la transparència dels seus negocis i comissions rebudes, han fet que fos contraproduent per a la pròpia institució mantenir al seu capdavant a un delinqüent.  Va ser llavors ara farà tot just 10 anys, que la monarquia va estimar que era imprescindible apartar-lo i posar al capdavant d’aquesta a l’hereu Felip VI.

Fa una dècada, el prestigi d’aquesta institució estava sota mínims i les legítimes reclamacions d’un model republicà s’obrien camí al cor de la societat d’una manera en que feia moltes dècades que no es donaven. Els fonaments del règim del 1978 semblava que començaven a tremolar i era important per garantir la seva supervivència fer un rentat de cara  urgent.  Felip VI va  ocupar el lloc del seu pare per salvar una institució retrògrada, corrupta i antidemocràtica.

Tot i aquest escenari, en els darrers anys hem pogut veure com les forces progressistes han guanyat posicions i gràcies a això s’han pogut fer avenços en qüestions socials com els salaris, els drets laborals, les pensions, els drets de les dones, etc. De la mateixa manera s’han posat les bases per donar una solució duradora a les reivindicacions de les nacionalitats històriques com Catalunya o el País Basc, tot i les tensions viscudes arran del procés i les seves conseqüències.

Però a la vegada, aquests passos endavant han generat una reacció de les forces polítiques i socials més conservadores i reaccionaries, disposades a fer-nos retrocedir en el temps diverses dècades si fos necessari, eliminant drets i retallant les llibertats. Aquest reforçament de la dreta i l’extrema dreta s’emmarca dintre d’un context internacional on aquestes organitzacions cada cop guanyen més influència, inclús governant ja a molts països.

En aquest context és imprescindible treballar per a organitzar-nos i ser capaços de contenir-los.

Només amb la unitat popular, la determinació i sense ambigüitats serem capaços d’avançar cap la República.

Visca la República!!

14 d’abril de 2024

Entrades populars d'aquest blog

El cas del Karmel: un exemple del fracàs del model concertat

L'Escola Mare de Déu del Carme, una escola concertada amb un llarg període d’activitat a la nostra ciutat, ha canviat de titularitat fa uns mesos. La nova titularitat està en mans d’un corrent ultra i integrista. Tot això ha estat gràcies a les escletxes d’un sistema que permet la gestió privada amb diners públics de l’escola. Empatitzem i ens solidaritzem amb la preocupació de les famílies de l’escola del Karmel. És injustificable que amb diners públics una escola estigui adoctrinant idees franquistes, homòfobes, masclistes i classistes, allunyades dels principis i valors democràtics. Aquesta situació no és una excepció, és la conseqüència lògica d’un model dual, instaurat des de temps del tardofranquisme i que ha afavorit la privatització encoberta de l’educació. El canvi de titularitat evidència el que ja sabem, que el model de concerts és insostenible. No ens podem imaginar que l’assistència universal pugui discriminar pacients segons ideologia, classe social o origen. I, tanma...

No al tancament de línies a l'escola pública de Terrassa

Des de la conselleria d’Educació de la Generalitat s’informa que hi haurà un tancament massiu de línies a I3 i 1r ESO. Aquesta política retalladora s'acarnissa amb la nostra ciutat, amb la concreció de tancament de 2 línies d’I3 i 8 grups de primer d’ESO. A més, aquests tancaments es concretaran quasi exclusivament en l’escola pública i no tant en la concertada. Com sempre argumenten dades demogràfiques, sense plantejar l’oportunitat de la baixada demogràfica per implantar baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Per agreujar la situació, des dels Serveis Territorials del Vallès Occidental no es donen els noms dels centres educatius, argumentant que és perquè puguin sortir amb tota l’oferta i  ja es decidirà, segons dades demogràfiques quina línia es tanca. Denunciem aquesta estratègia com a desmobilitzadora, es vol evitar una resposta coordinada des de les AFA’s i la Comunitat Educativa en general, mantenint falses expectatives i competència entre centres. La resposta...

Sobre els recents casos d'abusos sexuals denunciats a la nostra ciutat

Estem consternats arran de les informacions aparegudes l'última setmana sobre la denúncia de diversos casos d'abusos sexuals a una església evangèlica de Terrassa anteriorment coneguda com a Església Samaria. La separació entre església (totes) i estat, mai ha de interpretar-se de manera que les congregacions siguin nuclis aïllats on imperi una llei paral·lela distinta a la que regeix la nostra societat. Tot el contrari: els feligresos de qualsevol fe han de saber que els empara l'estat de dret i els protegeix el mateix sistema jurídic que hi ha de portes enfora del temple. Esquerra Unida de Terrassa sempre estarà al costat de les víctimes, advoquem per un model judicial que sigui especialment sensible amb aquest tema i una administració local que els brindi tot el suport necessari i els faciliti assistència legal i acompanyament psicològic. Sempre ferms enfront de la violència sexual, ni un pas enrere davant les agressions.