Passa al contingut principal

I ara que tenim govern...

I ara que tenim govern...


Article publicat a Malarrassa


Han passat ja dies de la investidura de Pedro Sánchez i de la formació del reeditat govern de coalició d’esquerres, fruit de l’acord de PSOE i Sumar, i gràcies a la majoria progressista, democràtica i plurinacional que hi ha al Congrés.

Ens hem de felicitar que les eleccions del 23 de juliol la ciutadania frenéssim l’avenç de la dreta extrema i l’extrema dreta al nostre país, i no puguin governar PP-Vox, a diferència del que estem veient a Argentina, on la victòria electoral de Milei mostra clarament el greu risc que avui enfronten la democràcia i els drets conquerits per les lluites obreres i populars. També ho estem veient en altres països del nostre entorn.

L’actitud de PP i Vox de no voler reconèixer el resultat de les eleccions, de deslegitimar el govern i d’alentar el colpisme, el lawfare, les clavegueres i la desestabilització, de tenir segrestat el poder judicial i d’escanyar la democràcia, ens mostra el retrocés històric que suposaria que les forces reaccionàries governessin, i de la importància d’ampliar la força de la majoria de les forces democràtiques.

Hem de treballar i empènyer perquè l’acord del Govern de coalició d’esquerres entre el PSOE i Sumar es converteixi en polítiques públiques i en lleis de l’Estat per a continuar millorant les condicions de vida de les classes treballadores i continuar recuperant els drets i llibertats públiques retallades per anteriors governs de la dreta. També cal avançar en un model d’Estat federal i republicà on desapareguin les desigualtats entre els diferents territoris i pobles que conformen Espanya.

Per a aconseguir-ho és imprescindible un treball conjunt amb les organitzacions socials i sindicals, perquè la mobilització social i sindical acompanyin els esforços per a tirar endavant l’acord del Govern de coalició. La continuació de l’agenda de progrés social i laboral, d’igualtat i cures, depèn també de mobilitzar a amplis sectors socials per a exigir el compliment de l’acord de coalició, especialment en la millora de les condicions laborals, en polítiques que garanteixin el dret a l’habitatge o en l’abaratiment dels aliments, entre altres.

La presència de l’esquerra de Sumar en el govern ha de ser una eina útil per a construir un país més just en el qual desapareguin les desigualtats i les classes treballadores tinguin ateses les seves necessitats amb justícia social. La presència en el govern ha d’anar acompanyada pel treball reivindicatiu i pel compromís d’organitzar i impulsar la mobilització social i sindical, davant els problemes que estem patint com la pujada de preus, inflació, pèrdua de poder adquisitiu i carestia de la vida, la dificultat d’accedir a un habitatge, l’alta accidentalitat i sinistralitat laboral o la sequera provocada pel canvi climàtic.

Així, la lluita per la pujada de salaris (tant en els convenis com l’SMI) i pensions, ha d’anar acompanyada per mesures de major intervenció pública en els mercats energètic, habitatge i banca i derogar les lleis mordassa i d’estrangeria. Mobilització social i sindical i que les polítiques es materialitzin en millores reals, efectives i materials de les nostres condicions de vida i de treball.

Sense oblidar que com a internacionalistes cal que ens mobilitzem per la Pau, contra la Guerra i el Genocidi, que ens oposem als intents de dominació de l’OTAN i d’Israel, per la fi de l’enviament d’armes a Ucraïna i la cerca d’una solució diplomàtica, contra l’augment de la nostra despesa militar, per la fi del comerç d’armes amb Israel i reivindicant el reconeixement de Palestina com a Estat sobirà, la fi del bloqueig criminal que pateix Cuba i la llibertat i autodeterminació del Sàhara.


Entrades populars d'aquest blog

El cas del Karmel: un exemple del fracàs del model concertat

L'Escola Mare de Déu del Carme, una escola concertada amb un llarg període d’activitat a la nostra ciutat, ha canviat de titularitat fa uns mesos. La nova titularitat està en mans d’un corrent ultra i integrista. Tot això ha estat gràcies a les escletxes d’un sistema que permet la gestió privada amb diners públics de l’escola. Empatitzem i ens solidaritzem amb la preocupació de les famílies de l’escola del Karmel. És injustificable que amb diners públics una escola estigui adoctrinant idees franquistes, homòfobes, masclistes i classistes, allunyades dels principis i valors democràtics. Aquesta situació no és una excepció, és la conseqüència lògica d’un model dual, instaurat des de temps del tardofranquisme i que ha afavorit la privatització encoberta de l’educació. El canvi de titularitat evidència el que ja sabem, que el model de concerts és insostenible. No ens podem imaginar que l’assistència universal pugui discriminar pacients segons ideologia, classe social o origen. I, tanma...

No al tancament de línies a l'escola pública de Terrassa

Des de la conselleria d’Educació de la Generalitat s’informa que hi haurà un tancament massiu de línies a I3 i 1r ESO. Aquesta política retalladora s'acarnissa amb la nostra ciutat, amb la concreció de tancament de 2 línies d’I3 i 8 grups de primer d’ESO. A més, aquests tancaments es concretaran quasi exclusivament en l’escola pública i no tant en la concertada. Com sempre argumenten dades demogràfiques, sense plantejar l’oportunitat de la baixada demogràfica per implantar baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Per agreujar la situació, des dels Serveis Territorials del Vallès Occidental no es donen els noms dels centres educatius, argumentant que és perquè puguin sortir amb tota l’oferta i  ja es decidirà, segons dades demogràfiques quina línia es tanca. Denunciem aquesta estratègia com a desmobilitzadora, es vol evitar una resposta coordinada des de les AFA’s i la Comunitat Educativa en general, mantenint falses expectatives i competència entre centres. La resposta...

Sobre els recents casos d'abusos sexuals denunciats a la nostra ciutat

Estem consternats arran de les informacions aparegudes l'última setmana sobre la denúncia de diversos casos d'abusos sexuals a una església evangèlica de Terrassa anteriorment coneguda com a Església Samaria. La separació entre església (totes) i estat, mai ha de interpretar-se de manera que les congregacions siguin nuclis aïllats on imperi una llei paral·lela distinta a la que regeix la nostra societat. Tot el contrari: els feligresos de qualsevol fe han de saber que els empara l'estat de dret i els protegeix el mateix sistema jurídic que hi ha de portes enfora del temple. Esquerra Unida de Terrassa sempre estarà al costat de les víctimes, advoquem per un model judicial que sigui especialment sensible amb aquest tema i una administració local que els brindi tot el suport necessari i els faciliti assistència legal i acompanyament psicològic. Sempre ferms enfront de la violència sexual, ni un pas enrere davant les agressions.