Passa al contingut principal

Per Andalusia

Font: Malarrassa

Aquest diumenge 19 de juny hi ha eleccions autonòmiques a Andalusia, on s’escollirà un nou parlament i nou govern de la Junta. Pot semblar que aquests comicis ens queden lluny des de Terrassa i que no ens afecta el seu resultat, però no és així.

Més enllà dels llaços familiars, emocionals i culturals que vinculen Andalusia amb la gent de la nostra ciutat, la realitat és que el que estem veient en aquesta campanya electoral no és res aïllat del que estem veient aquí mateix, en altres indrets d’Espanya, Europa o del món.

Comença la campanya amb tots els mitjans donant per fet la victòria de la dreta del PP, i amb el possible ascens de l’extrema dreta cada cop més feixista i descivilitzada. Cal dir, que el PSOE té molta responsabilitat d’haver abonat el terreny a la dreta durant anys, ja que ha fet la mateixa política. Més enllà de la propaganda, la dreta ha fet que les senyes d’Andalusia siguin tenir els índexs d’atur i pobresa més alts, el nivell més baix de salaris, pensions i atenció primària sanitària, l’amenaça constant sobre Doñana, i convertir el turisme en esclavisme laboral1.

Quan queden poques hores per finalitzar la campanya podem dir que l’esquerra ha demostrat que existeix i que hi ha partit per jugar encara. No tots els partits polítics són iguals i no tots defensen els mateixos interessos. La dreta que governa Andalusia ha promogut la frustració i que la gent no voti perque sap que quan la gent vota massivament ho fa per l’esquerra2.

No estem condemnats a que guanyi la dreta. L’esquerra no ens rendim. I en aquests comicis la pluralitat de l’esquerra (Izquierda Unida, Podemos, Más País, Verdes Equo, Alianza Verde i Iniciativa del Pueblo Andaluz) ha estat capaç d’unir-se i crear una candidatura per guanyar drets per a la majoria social andalusa. La coalició “Por Andalucía”, liderada per Inma Nieto, està fent actes massius per tot el territori mobilitzant a milers i milers d’andalusos3, mostrant que la resignació es pot vèncer, com recentment ho ha demostrat Melenchon liderant tota l’esquerra francesa amb la seva aliança d’unitat popular (NUPES)4. D’aquesta manera, l’aposta de Yolanda Díaz per un nou laborisme que posi el treball i les condicions de vida en el centre i de sumar en un front ampli pel país guanya més força.

Les coses canvien quan ens movem, i quan votem. I la política realista no és mantenir la corrupció i el neoliberalisme, destruint el planeta i la dignitat de les persones. És realista saber que les coses poden canviar i que es pot governar decentment, que es pot acabar amb la corrupció i el caciquisme a Andalusia, que la fiscalitat pot estar al servei de la majoria, que es pot aplicar una política agrària sostenible i sobirana que salvi el territori i la població, que es pot reindustrialitzar i generar ocupació digna i que es pot recuperar els serveis públics. La crisi per la pandèmia no s’ha gestionat igual com ho va fer el PP amb la crisi financera de 2008. Es pot governar per a la majoria social. La reforma laboral i les polítiques de Yolanda Díaz estan generant major treball estable i de qualitat. I això s’ha de poder fer a Andalusia, a Catalunya i a Terrassa.

Els terrassencs i terrassenques no podem votar aquest 19 de juny però si podem dir que votar a Por Andalucía és el vot útil que dona la cara per la gent comú5, és pensar en el futur d’Andalusia6, és defensar i lluitar pel treball digne, pels drets socials i les llibertats democràtiques, per una societat d’homes i dones lliures i iguals.7

Ni a Andalusia que vota diumenge, ni a Cantàbria on el sector del metall porta molts dies de vaga, ni a Madrid on recentment s’han mobilitzat per la sanitat pública ni a Catalunya on ens mobilitzem per la defensa del territori, per la sanitat i educació públiques o per la indústria, la pujada de salaris i redistribució de rendes, hi ha resignació. Diguin el que diguin i amaguin les notícies que amaguin els mitjans de la dreta hi ha esperança per frenar l’ascens del feixisme, per enfortir la democràcia i la justícia social, per millorar els serveis públics, per una transició energètica justa, per defensar la pau i per guanyar una vida més digna per tothom.

Ivan Martos Aguilar

Entrades populars d'aquest blog

El cas del Karmel: un exemple del fracàs del model concertat

L'Escola Mare de Déu del Carme, una escola concertada amb un llarg període d’activitat a la nostra ciutat, ha canviat de titularitat fa uns mesos. La nova titularitat està en mans d’un corrent ultra i integrista. Tot això ha estat gràcies a les escletxes d’un sistema que permet la gestió privada amb diners públics de l’escola. Empatitzem i ens solidaritzem amb la preocupació de les famílies de l’escola del Karmel. És injustificable que amb diners públics una escola estigui adoctrinant idees franquistes, homòfobes, masclistes i classistes, allunyades dels principis i valors democràtics. Aquesta situació no és una excepció, és la conseqüència lògica d’un model dual, instaurat des de temps del tardofranquisme i que ha afavorit la privatització encoberta de l’educació. El canvi de titularitat evidència el que ja sabem, que el model de concerts és insostenible. No ens podem imaginar que l’assistència universal pugui discriminar pacients segons ideologia, classe social o origen. I, tanma...

No al tancament de línies a l'escola pública de Terrassa

Des de la conselleria d’Educació de la Generalitat s’informa que hi haurà un tancament massiu de línies a I3 i 1r ESO. Aquesta política retalladora s'acarnissa amb la nostra ciutat, amb la concreció de tancament de 2 línies d’I3 i 8 grups de primer d’ESO. A més, aquests tancaments es concretaran quasi exclusivament en l’escola pública i no tant en la concertada. Com sempre argumenten dades demogràfiques, sense plantejar l’oportunitat de la baixada demogràfica per implantar baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Per agreujar la situació, des dels Serveis Territorials del Vallès Occidental no es donen els noms dels centres educatius, argumentant que és perquè puguin sortir amb tota l’oferta i  ja es decidirà, segons dades demogràfiques quina línia es tanca. Denunciem aquesta estratègia com a desmobilitzadora, es vol evitar una resposta coordinada des de les AFA’s i la Comunitat Educativa en general, mantenint falses expectatives i competència entre centres. La resposta...

Sobre els recents casos d'abusos sexuals denunciats a la nostra ciutat

Estem consternats arran de les informacions aparegudes l'última setmana sobre la denúncia de diversos casos d'abusos sexuals a una església evangèlica de Terrassa anteriorment coneguda com a Església Samaria. La separació entre església (totes) i estat, mai ha de interpretar-se de manera que les congregacions siguin nuclis aïllats on imperi una llei paral·lela distinta a la que regeix la nostra societat. Tot el contrari: els feligresos de qualsevol fe han de saber que els empara l'estat de dret i els protegeix el mateix sistema jurídic que hi ha de portes enfora del temple. Esquerra Unida de Terrassa sempre estarà al costat de les víctimes, advoquem per un model judicial que sigui especialment sensible amb aquest tema i una administració local que els brindi tot el suport necessari i els faciliti assistència legal i acompanyament psicològic. Sempre ferms enfront de la violència sexual, ni un pas enrere davant les agressions.