Passa al contingut principal

El treball no ha de ser invisible

 “L’essencial és invisible als ulls”, ens diu El Petit Príncep. I és que en els generadors d’opinió pública, en els mitjans de comunicació, en els debats polítics, a l’univers Twitter, sembla que el treball i els seus protagonistes, treballadors i treballadores, no existeixin tot i que som els que fem que el món giri.

En els pitjors moments de la pandèmia han estat els treballadors i treballadores els que ens han cuidat i salvat. I és que no és prou els aplaudiments als balcons; molts d’aquests treballs continuen tenint una rellevància social escassa, baixos salaris i condicions precàries.

De gener a novembre de 2020 hi ha hagut 90 accidents de treball mortals a Catalunya, el que suposa un 20% més que l’any anterior (destaquen en els sectors de serveis i industrial). Podríem pensar que la pandèmia i els confinaments haurien d’haver reduït els accidents laborals mortals, doncs no. Hem vist aquesta dada en les notícies a la televisió?i

90 persones mortes a Catalunya, de gener a novembre passat, número de víctimes que ascendeix a 650 si comptem el conjunt de l’estat espanyol.ii Són números de víctimes molt alts, no mereixen l’atenció que tenen altres víctimes? O potser tenim ja interioritzat que és inevitable? Quin valor li estem donant al treball?

No parem d’escoltar negocis i plantes industrials que tanquen, per exemple aquests dies Italcoiii. Trobo que per part de les administracions hi ha una falta de política industrial. Quan un país no té sobirania industrial és quan ens trobem que no arriben mascaretes, EPI’s i vacunes. Estan els nostres governants fent el necessari perquè el país tingui sobirania industrial i es reindustrialitzi amb valor de qualitat, digitalització i sostenibilitat, per crear llocs de treball, i no perdre’ls com ara?

Hi ha alternatives per combatre les crisis econòmica i climàtica. No estem condemnats a més explotació i més especulació. Posem per davant de tot la salut, la vida i el valor del treball. Hem de mantenir la distància física per evitar contagis però eliminar la distància social en allò que ens uneix; ser capaços d’aixecar la bandera de la solidaritat quan en temps de crisi és primordial. iv

Estem en campanya electoral. És hora de veure si els candidats parlen del futur de la indústria, de comerç de proximitat, de transport i energia verdes, de dignificar treballs de cures, d’ampliar la protecció i atenció social, de polítiques cap a la gent gran, dependents i joves, de combatre l’atur i la precarietat, d’apostar per la plena ocupació i el treball digne i garantit, de democratitzar l’economia, millorar condicions de treball, d’evitar la sinistralitat laboral i protegir la salut dels treballadors, de serveis públics de qualitat allunyats del lucre privat, de reconstruir la sanitat pública i l’atenció primària, de reconstrucció basada en inversions públiques per que la transició ecològica i digital no quedi en mans privades i d’ampliar els parcs d’habitatges públics. És el que vull escoltar dels candidats, el que ens afecta al futur i a la vida de la majoria social de Catalunya.

Ivan Martos Aguilar

Entrades populars d'aquest blog

El cas del Karmel: un exemple del fracàs del model concertat

L'Escola Mare de Déu del Carme, una escola concertada amb un llarg període d’activitat a la nostra ciutat, ha canviat de titularitat fa uns mesos. La nova titularitat està en mans d’un corrent ultra i integrista. Tot això ha estat gràcies a les escletxes d’un sistema que permet la gestió privada amb diners públics de l’escola. Empatitzem i ens solidaritzem amb la preocupació de les famílies de l’escola del Karmel. És injustificable que amb diners públics una escola estigui adoctrinant idees franquistes, homòfobes, masclistes i classistes, allunyades dels principis i valors democràtics. Aquesta situació no és una excepció, és la conseqüència lògica d’un model dual, instaurat des de temps del tardofranquisme i que ha afavorit la privatització encoberta de l’educació. El canvi de titularitat evidència el que ja sabem, que el model de concerts és insostenible. No ens podem imaginar que l’assistència universal pugui discriminar pacients segons ideologia, classe social o origen. I, tanma...

No al tancament de línies a l'escola pública de Terrassa

Des de la conselleria d’Educació de la Generalitat s’informa que hi haurà un tancament massiu de línies a I3 i 1r ESO. Aquesta política retalladora s'acarnissa amb la nostra ciutat, amb la concreció de tancament de 2 línies d’I3 i 8 grups de primer d’ESO. A més, aquests tancaments es concretaran quasi exclusivament en l’escola pública i no tant en la concertada. Com sempre argumenten dades demogràfiques, sense plantejar l’oportunitat de la baixada demogràfica per implantar baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Per agreujar la situació, des dels Serveis Territorials del Vallès Occidental no es donen els noms dels centres educatius, argumentant que és perquè puguin sortir amb tota l’oferta i  ja es decidirà, segons dades demogràfiques quina línia es tanca. Denunciem aquesta estratègia com a desmobilitzadora, es vol evitar una resposta coordinada des de les AFA’s i la Comunitat Educativa en general, mantenint falses expectatives i competència entre centres. La resposta...

Sobre els recents casos d'abusos sexuals denunciats a la nostra ciutat

Estem consternats arran de les informacions aparegudes l'última setmana sobre la denúncia de diversos casos d'abusos sexuals a una església evangèlica de Terrassa anteriorment coneguda com a Església Samaria. La separació entre església (totes) i estat, mai ha de interpretar-se de manera que les congregacions siguin nuclis aïllats on imperi una llei paral·lela distinta a la que regeix la nostra societat. Tot el contrari: els feligresos de qualsevol fe han de saber que els empara l'estat de dret i els protegeix el mateix sistema jurídic que hi ha de portes enfora del temple. Esquerra Unida de Terrassa sempre estarà al costat de les víctimes, advoquem per un model judicial que sigui especialment sensible amb aquest tema i una administració local que els brindi tot el suport necessari i els faciliti assistència legal i acompanyament psicològic. Sempre ferms enfront de la violència sexual, ni un pas enrere davant les agressions.