Passa al contingut principal

La Banca és qui ens ocupa

Des de l’estiu fins avui estem assistint a un debat públic sobre habitatge forçat pels mitjans de comunicació i, casualment, acompanyat per grans campanyes publicitàries d’empreses de seguretat. Per desgràcia, aquest debat no fa èmfasi en resoldre els problemes i necessitats de la ciutadania en l’habitatge, sinó que s’enfoca en la por a les “ocupacions”. 

No és la intenció de qui escriu aquestes línies defensar ocupar habitatges de famílies treballadores o de propietaris en general o la falta de convivència, que és la por que aquesta campanya mediàtica ens vol ficar al cos. Poc els importa als que difonen aquesta por que la gran majoria d’ocupacions no són en habitatges de petits propietaris, sinó en habitatges buits que pertanyen a bancs i fons voltors d’inversió. Habitatges buits que superen els 3 milions, segons dades de l’INE, i que majoritàriament estan abandonats, fins i tot tapiats.

Cal parlar clar: podem veure en els nostres barris molts habitatges i blocs de pisos sencers tapiats. Potser el drama i el problema és que bancs i fons voltors utilitzen els habitatges buits com a actius financers en accions especulatives, i no tenen cap intenció de posar-los en el mercat a disposició de la gent per viure-hi en lloguer o venda. I a més, això provoca que el preu de l’habitatge (tant lloguer com compra) sigui inassumible per la majoria de gent. No serà que el drama és haver de dedicar casi la totalitat dels nostres sous a l’habitatge?

Qui ha ordenat aquesta campanya sembla que està aconseguint els seus objectius; que oblidem els responsables de la crisi de 2008 i que tinguem por dels pobres. Sembla que la Fiscalia vol impulsar els desnonaments sense sentència, per protegir els interessos dels grans tenidors (no dels nostres).

Crec que no s’està complint l’article 47 de la Constitució Espanyola (“Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret, i regularan la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per tal d’impedir l’especulació”). I val la pena defensar-lo. No seria millor que tornar a veure com es fa fora a famílies de casa impedir que els bancs i fons voltors especulin i posar a disposició de la gent per viure-hi els habitatges buits que tenen? O que les administracions públiques (com el nostre ajuntament) ampliïn el parc públic d’habitatge? O que regulem els preus per assegurar que les famílies puguin accedir a un habitatge digne?

No ens confonem. Les necessitats d’habitatge no es resolen amb repressió cap a les persones més desfavorides, sinó amb drets i deures col·lectius (per propietaris i llogaters), amb major poder, intervenció i control públic i garantint la dignitat de tothom facilitant l’accés al treball, al pa i al sostre.

Ivan Martos Aguilar (membre de PSUC-viu, Esquerra Unida i Catalunya en Comú)

Entrades populars d'aquest blog

Valoració eleccions

Reunida l’assemblea local d’Esquerra Unida de Terrassa el 6 de juny hem fet una valoració i reflexió col·lectiva de les eleccions municipals del passat 28 de maig i de la nostra participació. Primer de tot, volem donar les gràcies a les 3.643 persones (4,56% dels votants) que van confiar en la candidatura de Terrassa En Comú Podem aquest 28M. No defraudarem a aquestes persones, ja que continuarem treballant i lluitant per recuperar i ampliar un espai polític que és imprescindible i necessari a Terrassa. Volem agrair també la magnífica feina que ha realitzat tota la militància de TECP, en especial la candidata Agnès Petit, en aquesta campanya electoral, deixant-se la pell per defensar un futur digne per a les famílies treballadores. Tenim un gran capital humà. Hem demostrat que tenim militància, proposta i capacitat per a crear una organització més forta, que estigui arrelada als barris i amb un discurs de classe, posant l’èmfasi en les desigualtats i necessitats materials de la gent.

Ha mort Juan Martínez

Ayer nos dejó Juan Martínez Martínez , un luchador infatigable de esos que pelean toda la vida, uno de los imprescindibles. Desde bien joven  en su Abrucena natal  vio y comprendió la miseria a que las clases pudientes del campo sometían a los campesinos. Esto hizo que su familia decidiese emigrar a Cataluña y concretamente a Terrassa para buscarse  la vida. Ya en nuestra ciudad, Juan rápidamente tomó contacto con el PSUC y entró en sus filas. Pronto se destacó con una militancia comunista activa y comprometida. Las detenciones acompañadas de torturas y años de cárcel fueron una constante. Se implicó de manera extenuante y desinteresada en la lucha contra la dictadura franquista y por el restablecimiento de la democracia, siempre al lado de la clase trabajadora. También tuvo buena parte de “culpa” en la creación y desarrollo de las CCOO.   Esto le costó estar constantemente en el punto de mira de la policía política del régimen, lo que a instancias del partido le obligó a exiliarse a

Presentació a Terrassa del llibre sobre la massacre d'Atocha

Aquest proper dimecres 31 de gener presentem a Terrassa el llibre " La matanza de Atocha y otros crímenes de Estado ", amb la participació de l'autor Carlos Portomeñe . A les 18:30h a la seu de CCOO de Terrassa (c/ Unió, 23). Recentment, l'autor ha publicat l'article " Siete días de enero, cuarenta y siete años después " sobre els fets que relata en el llibre. Us esperem!