Passa al contingut principal

No a les retallades! Hi ha alternatives!

Per EUiA i per totes les persones i entitats que defensem el sistema públic de salut universal, equitatiu i solidari, la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre temporalment durant 5 mesos la taxa de l’euro per recepta és una gran victòria ciutadana que hem de celebrar i compartir.

És una vergonya que hagi estat el TC qui determini la suspensió d’una mesura injusta, antisocial i inútil, que ha mobilitzat des de la seva aplicació les persones d’ICV-EUiA, de la Plataforma pel Dret a la Salut, de la Plataforma Prou Retallades, de les associacions veïnals, de Dempeus per la Salut Pública, els Iaioflautes, els treballadors i treballadores de la Salut, cridant a la insubmissió i a no acceptar una mesura que suposa posar barreres a l’accés als medicaments.

Davant la reacció del Govern de la Generalitat en clau identitària i amb noves amenaces, EUiA emplaça al Govern a que no presenti al·legacions i a que deixi sense aplicació definitiva l’euro per recepta.
Prou repagaments, ja hem pagat!

Prou retallades al pressupost de Salut i dels serveis d’atenció a les persones!

Prou agressions als drets dels treballadors i treballadores dels serveis públics! 

Davant la proposta del govern en funcions de la Generalitat de Catalunya de que s’han de retallar “de manera inevitable 4.000 milions d’euros en els propers pressupostos del 2013”, EUiA realitza les següents consideracions.

En primer lloc, és del tot punt inadmissible que CiU presenti les retallades com a l’única opció pressupostària possible, negant la pluralitat d’alternatives pròpia d’un sistema democràtic.

En segon lloc, la Constitució Espanyola estableix un límit al dèficit, però també garanteix tot un seguit de drets socials. Si aquests dos elements entren en conflicte, creiem que s’han de prioritzar els drets de la ciutadania, i per tant és del tot punt legal i legítim no complir amb el precepte de limitació pressupostària.

En tercer lloc, no considerem legítim tot el deute contret per la Generalitat. Exigim una auditoria social d’aquest deute, i la no assumpció per part del sector públic del deute contret pel sistema financer.

En quart lloc, el frau fiscal a Catalunya ascendeix a un mínim de 16.000 milions d’euros, segons el Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda. Aquest frau és completament il·legal, i no és admissible que el govern de CiU accepti aquesta il·legalitat com a un fet consumat, i menys encara que la utilitzi per a retallar drets socials.

En cinquè lloc, Catalunya té un dèficit fiscal que el mateix govern estima en 16.000 milions d’euros, i no s’està complint el mecanisme de finançament aprovat a l’Estatut. No és coherent plantejar la desobediència respecte a Espanya en temes de política educativa i no fer-ho en temes pressupostaris, i més encara quan existeixen incompliments i un dèficit fiscal que exigim es calculi de manera tècnicament adequada i rigorosa.

En sisè lloc, els ingressos públics de la Generalitat representen el 32% del PIB, davant del 44% de la UE-15. Aquest diferencial representa 25.000 milions d’euros. Part del mateix és conseqüència de les polítiques fiscals regressives que aplica el govern espanyol (amb el suport de CiU). Però una altra part es pot corregir amb la política fiscal pròpia de la Generalitat. Concretament, i amb tot un seguit de mesures que apareixen al programa electoral d’ICV-EUiA, podrien recaptar-se fins a 3.000 milions d’euros anuals.

Per tant, és perfectament possible plantejar una política econòmica i fiscal alternativa a l’ortodòxia neoliberal de les retallades i de l’austeritat. La societat catalana no pot acceptar més patiment i més retrocessos en els seus drets. Les retallades representen un atac a aquests drets i, per tant, als mateixos fonaments de la democràcia.


Entrades populars d'aquest blog

Valoració eleccions

Reunida l’assemblea local d’Esquerra Unida de Terrassa el 6 de juny hem fet una valoració i reflexió col·lectiva de les eleccions municipals del passat 28 de maig i de la nostra participació. Primer de tot, volem donar les gràcies a les 3.643 persones (4,56% dels votants) que van confiar en la candidatura de Terrassa En Comú Podem aquest 28M. No defraudarem a aquestes persones, ja que continuarem treballant i lluitant per recuperar i ampliar un espai polític que és imprescindible i necessari a Terrassa. Volem agrair també la magnífica feina que ha realitzat tota la militància de TECP, en especial la candidata Agnès Petit, en aquesta campanya electoral, deixant-se la pell per defensar un futur digne per a les famílies treballadores. Tenim un gran capital humà. Hem demostrat que tenim militància, proposta i capacitat per a crear una organització més forta, que estigui arrelada als barris i amb un discurs de classe, posant l’èmfasi en les desigualtats i necessitats materials de la gent.

Ha mort Juan Martínez

Ayer nos dejó Juan Martínez Martínez , un luchador infatigable de esos que pelean toda la vida, uno de los imprescindibles. Desde bien joven  en su Abrucena natal  vio y comprendió la miseria a que las clases pudientes del campo sometían a los campesinos. Esto hizo que su familia decidiese emigrar a Cataluña y concretamente a Terrassa para buscarse  la vida. Ya en nuestra ciudad, Juan rápidamente tomó contacto con el PSUC y entró en sus filas. Pronto se destacó con una militancia comunista activa y comprometida. Las detenciones acompañadas de torturas y años de cárcel fueron una constante. Se implicó de manera extenuante y desinteresada en la lucha contra la dictadura franquista y por el restablecimiento de la democracia, siempre al lado de la clase trabajadora. También tuvo buena parte de “culpa” en la creación y desarrollo de las CCOO.   Esto le costó estar constantemente en el punto de mira de la policía política del régimen, lo que a instancias del partido le obligó a exiliarse a

Presentació a Terrassa del llibre sobre la massacre d'Atocha

Aquest proper dimecres 31 de gener presentem a Terrassa el llibre " La matanza de Atocha y otros crímenes de Estado ", amb la participació de l'autor Carlos Portomeñe . A les 18:30h a la seu de CCOO de Terrassa (c/ Unió, 23). Recentment, l'autor ha publicat l'article " Siete días de enero, cuarenta y siete años después " sobre els fets que relata en el llibre. Us esperem!