Passa al contingut principal

EUiA defensa el sistema nacional de salut públic, universal, equitatiu, solidari i sense repagaments

A partir del 23 de juny tothom que retiri un medicament o un producte sanitari d’una farmàcia de Catalunya amb una recepta del CatSalut  haurà d’abonar un euro.
Queden exempts del pagament d’aquesta taxa les persones que siguin beneficiàries  d’una pensió no contributiva, del Programa de Renda Mínima d’Inserció, d’una pensió del Fons d’Assistència Social o d’una prestació de la Llei d’integració social dels minusvàlids.
La nova taxa s’emmarca en la LLei 5/2012, del 20 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives, publicada al DOGC 60954, de 23 de març de 2012.
Aquesta taxa sobre les receptes és un impost sobre la malaltia, una barrera d’accés a les prestacions de la sanitat i una limitació al dret a la salut.
Es  tracta d'una mesura purament economicista que no servirà per racionalitzar el consum de medicaments i que per contra posarà en perill els principis d'equitat i justícia social, perjudicant seriosament a les persones amb menys recursos i més malaltes.
A més, a Catalunya, aquest  repagament se sumarà al ja imposat pel Govern central del PP:
Els  pensionistes, que actualment no paguen pels medicaments que consumeixen, n’hauran d’abonar un 10% del preu amb un límit d’entre 10 i 20 euros cada mes. A les persones actives, que ja abonen el 40% de les receptes, se’ls augmentarà l’aportació fins el 50% o el 60%, segons la renda.
EUiA Salut rebutja de manera rotunda l’aplicació de qualsevol repagament  per accedir als medicaments i/o a l’atenció sanitària de qualitat  perquè:
·         Suposa una limitació al dret   fonamental  de protecció de la salut i a l'atenció sanitària d'accés  universal.
·         Suposa una discriminació  addicional i injusta per a les persones amb majors problemes de salut, les que pateixen malalties cròniques i/o qualsevol tipus de discapacitat, que  perjudicarà  encara més a les rendes salarials baixes com la majoria de pensionistes i persones aturades.
·        Correspon als responsables del sistema sanitari establir mesures per reduir-ne els costos i evitar el  malbaratament de medicaments.
·         Pot reduir  l'ús  dels serveis  sanitaris preventius, amb les conseqüències d’una major despesa sanitària i l’empitjorament general de l’estat de salut de la població.
·        Cal  recordar  als  que parlen  de la responsabilització ciutadana en la sostenibilitat del sistema que els usuaris ja en són responsables en la mesura en què el sistema es finança per la via dels impostos.
·        Si el Govern  vol  recaptar  més  diners  que no els vagi a buscar a les persones malaltes, sinó on hi ha riquesa: als bancs i a les grans fortunes.
·        Mentre ens retallen sous i drets als treballadors i a les treballadores, mentre ens deixen sense serveis públics de qualitat, alts directius de les empreses públiques han utilitzat i utilitzen els recursos públics en benefici d’interessos privats.
El dret a la protecció de la salut i a una atenció sanitària pública universal, equitativa i de qualitat  és un dret de ciutadania  i no un privilegi que només sigui  accessible per a una part de la població.
  Sector Salut d’EUiA

Entrades populars d'aquest blog

Valoració eleccions

Reunida l’assemblea local d’Esquerra Unida de Terrassa el 6 de juny hem fet una valoració i reflexió col·lectiva de les eleccions municipals del passat 28 de maig i de la nostra participació. Primer de tot, volem donar les gràcies a les 3.643 persones (4,56% dels votants) que van confiar en la candidatura de Terrassa En Comú Podem aquest 28M. No defraudarem a aquestes persones, ja que continuarem treballant i lluitant per recuperar i ampliar un espai polític que és imprescindible i necessari a Terrassa. Volem agrair també la magnífica feina que ha realitzat tota la militància de TECP, en especial la candidata Agnès Petit, en aquesta campanya electoral, deixant-se la pell per defensar un futur digne per a les famílies treballadores. Tenim un gran capital humà. Hem demostrat que tenim militància, proposta i capacitat per a crear una organització més forta, que estigui arrelada als barris i amb un discurs de classe, posant l’èmfasi en les desigualtats i necessitats materials de la gent.

Ha mort Juan Martínez

Ayer nos dejó Juan Martínez Martínez , un luchador infatigable de esos que pelean toda la vida, uno de los imprescindibles. Desde bien joven  en su Abrucena natal  vio y comprendió la miseria a que las clases pudientes del campo sometían a los campesinos. Esto hizo que su familia decidiese emigrar a Cataluña y concretamente a Terrassa para buscarse  la vida. Ya en nuestra ciudad, Juan rápidamente tomó contacto con el PSUC y entró en sus filas. Pronto se destacó con una militancia comunista activa y comprometida. Las detenciones acompañadas de torturas y años de cárcel fueron una constante. Se implicó de manera extenuante y desinteresada en la lucha contra la dictadura franquista y por el restablecimiento de la democracia, siempre al lado de la clase trabajadora. También tuvo buena parte de “culpa” en la creación y desarrollo de las CCOO.   Esto le costó estar constantemente en el punto de mira de la policía política del régimen, lo que a instancias del partido le obligó a exiliarse a

Presentació a Terrassa del llibre sobre la massacre d'Atocha

Aquest proper dimecres 31 de gener presentem a Terrassa el llibre " La matanza de Atocha y otros crímenes de Estado ", amb la participació de l'autor Carlos Portomeñe . A les 18:30h a la seu de CCOO de Terrassa (c/ Unió, 23). Recentment, l'autor ha publicat l'article " Siete días de enero, cuarenta y siete años después " sobre els fets que relata en el llibre. Us esperem!