Passa al contingut principal

EUiA defensa el sistema nacional de salut públic, universal, equitatiu, solidari i sense repagaments

A partir del 23 de juny tothom que retiri un medicament o un producte sanitari d’una farmàcia de Catalunya amb una recepta del CatSalut  haurà d’abonar un euro.
Queden exempts del pagament d’aquesta taxa les persones que siguin beneficiàries  d’una pensió no contributiva, del Programa de Renda Mínima d’Inserció, d’una pensió del Fons d’Assistència Social o d’una prestació de la Llei d’integració social dels minusvàlids.
La nova taxa s’emmarca en la LLei 5/2012, del 20 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives, publicada al DOGC 60954, de 23 de març de 2012.
Aquesta taxa sobre les receptes és un impost sobre la malaltia, una barrera d’accés a les prestacions de la sanitat i una limitació al dret a la salut.
Es  tracta d'una mesura purament economicista que no servirà per racionalitzar el consum de medicaments i que per contra posarà en perill els principis d'equitat i justícia social, perjudicant seriosament a les persones amb menys recursos i més malaltes.
A més, a Catalunya, aquest  repagament se sumarà al ja imposat pel Govern central del PP:
Els  pensionistes, que actualment no paguen pels medicaments que consumeixen, n’hauran d’abonar un 10% del preu amb un límit d’entre 10 i 20 euros cada mes. A les persones actives, que ja abonen el 40% de les receptes, se’ls augmentarà l’aportació fins el 50% o el 60%, segons la renda.
EUiA Salut rebutja de manera rotunda l’aplicació de qualsevol repagament  per accedir als medicaments i/o a l’atenció sanitària de qualitat  perquè:
·         Suposa una limitació al dret   fonamental  de protecció de la salut i a l'atenció sanitària d'accés  universal.
·         Suposa una discriminació  addicional i injusta per a les persones amb majors problemes de salut, les que pateixen malalties cròniques i/o qualsevol tipus de discapacitat, que  perjudicarà  encara més a les rendes salarials baixes com la majoria de pensionistes i persones aturades.
·        Correspon als responsables del sistema sanitari establir mesures per reduir-ne els costos i evitar el  malbaratament de medicaments.
·         Pot reduir  l'ús  dels serveis  sanitaris preventius, amb les conseqüències d’una major despesa sanitària i l’empitjorament general de l’estat de salut de la població.
·        Cal  recordar  als  que parlen  de la responsabilització ciutadana en la sostenibilitat del sistema que els usuaris ja en són responsables en la mesura en què el sistema es finança per la via dels impostos.
·        Si el Govern  vol  recaptar  més  diners  que no els vagi a buscar a les persones malaltes, sinó on hi ha riquesa: als bancs i a les grans fortunes.
·        Mentre ens retallen sous i drets als treballadors i a les treballadores, mentre ens deixen sense serveis públics de qualitat, alts directius de les empreses públiques han utilitzat i utilitzen els recursos públics en benefici d’interessos privats.
El dret a la protecció de la salut i a una atenció sanitària pública universal, equitativa i de qualitat  és un dret de ciutadania  i no un privilegi que només sigui  accessible per a una part de la població.
  Sector Salut d’EUiA

Entrades populars d'aquest blog

El cas del Karmel: un exemple del fracàs del model concertat

L'Escola Mare de Déu del Carme, una escola concertada amb un llarg període d’activitat a la nostra ciutat, ha canviat de titularitat fa uns mesos. La nova titularitat està en mans d’un corrent ultra i integrista. Tot això ha estat gràcies a les escletxes d’un sistema que permet la gestió privada amb diners públics de l’escola. Empatitzem i ens solidaritzem amb la preocupació de les famílies de l’escola del Karmel. És injustificable que amb diners públics una escola estigui adoctrinant idees franquistes, homòfobes, masclistes i classistes, allunyades dels principis i valors democràtics. Aquesta situació no és una excepció, és la conseqüència lògica d’un model dual, instaurat des de temps del tardofranquisme i que ha afavorit la privatització encoberta de l’educació. El canvi de titularitat evidència el que ja sabem, que el model de concerts és insostenible. No ens podem imaginar que l’assistència universal pugui discriminar pacients segons ideologia, classe social o origen. I, tanma...

No al tancament de línies a l'escola pública de Terrassa

Des de la conselleria d’Educació de la Generalitat s’informa que hi haurà un tancament massiu de línies a I3 i 1r ESO. Aquesta política retalladora s'acarnissa amb la nostra ciutat, amb la concreció de tancament de 2 línies d’I3 i 8 grups de primer d’ESO. A més, aquests tancaments es concretaran quasi exclusivament en l’escola pública i no tant en la concertada. Com sempre argumenten dades demogràfiques, sense plantejar l’oportunitat de la baixada demogràfica per implantar baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Per agreujar la situació, des dels Serveis Territorials del Vallès Occidental no es donen els noms dels centres educatius, argumentant que és perquè puguin sortir amb tota l’oferta i  ja es decidirà, segons dades demogràfiques quina línia es tanca. Denunciem aquesta estratègia com a desmobilitzadora, es vol evitar una resposta coordinada des de les AFA’s i la Comunitat Educativa en general, mantenint falses expectatives i competència entre centres. La resposta...

Sobre els recents casos d'abusos sexuals denunciats a la nostra ciutat

Estem consternats arran de les informacions aparegudes l'última setmana sobre la denúncia de diversos casos d'abusos sexuals a una església evangèlica de Terrassa anteriorment coneguda com a Església Samaria. La separació entre església (totes) i estat, mai ha de interpretar-se de manera que les congregacions siguin nuclis aïllats on imperi una llei paral·lela distinta a la que regeix la nostra societat. Tot el contrari: els feligresos de qualsevol fe han de saber que els empara l'estat de dret i els protegeix el mateix sistema jurídic que hi ha de portes enfora del temple. Esquerra Unida de Terrassa sempre estarà al costat de les víctimes, advoquem per un model judicial que sigui especialment sensible amb aquest tema i una administració local que els brindi tot el suport necessari i els faciliti assistència legal i acompanyament psicològic. Sempre ferms enfront de la violència sexual, ni un pas enrere davant les agressions.