Passa al contingut principal

Sisè cicle de cinema Republicà i per la Recuperació de la Memòria Històrica de Terrassa

Aquest any 2011 des de l’Associació de Terrassa per la IIIª República organitzem el sisè cicle de cinema republicà i memorialístic.  En aquesta edició no ens hem centrat en una temàtica concreta sinó que hem decidit triar tres pel·lícules interessants pel seu contingut i les qüestions que plantegen, però que no estan directament relacionades entre si d’una manera clara.  
Si que és cert però, que quan parlem de memòria històrica és gairebé inevitable que aparegui la qüestió de la repressió.  Per tant, en les tres pel·lícules d’aquest any també estarà present.
 
Unes de les grans innovacions que va portar la IIª República van ser al terreny de la cultura i de l’ensenyament.  Una educació laica, sense interferències religioses i amb la clara voluntat de crear essers conscients i crítics, amb clara vocació ciutadana com a tal, va ser una de les grans conquestes d’aquest període democràtic de la nostra història. Però els grans artífegs d’aquesta nova concepció de com havien d'estar formades les persones, van ser uns dels grans repressaliats pel franquisme. “La escuela fusilada” ens explica con els professors/es de la IIª República van ser uns dels grans objectius de la dictadura franquista.
  
La solidaritat internacional vers la causa de la defensa de republicana espanyola també és força coneguda, sobretot per l’experiència de les brigades internacionals, però la persecució que van patir aquests internacionalistes als seus països d’origen no és tan coneguda. Aquesta temàtica és la que tracta “Hollywood contra Franco”.
 
I finalment hem cregut oportú que amb el passi de “La voz a ti debida” podríem situar d’una manera amplia i general com va sorgir el moviment de la recuperació de la memòria històrica a l’estat espanyol i com ha evolucionat fins a l’actualitat més recent.

Imatge de complement
07/06/2011 a les 21h
Cinema
Sisè cicle de Cinema Republicà i Memorialístic
La escuela Fusilada
Dirigida por: Iñaki pinedo
                      Daniel Alvarez
Tindrem amb nosaltres Jesús A. Calvo, productor i realitzador del documental

La II República Espanyola suposà l'assaig més profundament democràtic de la seva història i pretén introduir al país en el concert del món modern. L'educació es converteix en punta de llança de l'ideari reformista, amb l'obstinació de fer ciutadans en lloc de súbdits. ?La república es salvarà per l'escola", arriben a pregonar els teòrics.
El 18 de juliol de 1936 totes aquelles esperances es veuen truncades. La revolta militar s?acarnissà de forma especial amb els mestres. Setanta anys després, la història encara no s'atreveix a donar una xifra de docents assassinats. Però no va ser aquest l'únic cop que va rebre l'escola. El Franquisme va iniciar un procés de depuració que es va estendre fins als anys 60 i en el qual 6000 mestres van ser expulsats de l'ensenyament. La purga va actuar sobre la totalitat del cos docent. El procediment va ser l'habitual del regim: tothom havia de demostrar la seva "innocència".
El 20 de novembre de 1975 mor Franco, alguns i algunes  mestres republicanes tornen al seu lloc a l'escola. Després de quaranta anys, els que es van mantenir fidels a la legalitat, són "amnistiats". La societat espanyola demostrà que la llibertat sense ira és possible. Serà possible sense memòria?

Lloc:  CINEMA CATALUNYA - Sant Pere, 9 - Terrassa
Preu:  Gratuït

Imatge de complement
14/06/2011 a les 21h
Cinema
Sisè Cicle de Cinema Republicà i Memorialístic
Hollywood contra Franco
Contarem amb la presència d'Oriol Porta, Director del documental
Hollywood va manipular la Guerra Civil Espanyola en més de 50 pel·lícules segons les conveniències de la Casa Blanca.
Aquest drama documental revela a través de la història del guionista Alvah Bessie, que va lluitar a Espanya durant la Guerra Civil amb les brigades internacionals, i de la utilització de fragments de pel·lícules famoses, com "Casablanca" o "Tal como eramos", la relació oculta entre el cinema i la política. El documental compta amb testimonis destacats com els de Susan Sarandon, Arthur Laurents, Walter Bernstein i Romà Gubern.
Lloc:  CINEMA CATALUNYA - Sant Pere, 9 - Terrassa
Preu: Gratuït

Imatge de complement
21/06/2011 a les 21h
Cinema
Sisè Cicle de Cinema Republicà i Memorialístic
La voz a ti debida

Día 21 de juny a les 9 del vespre
La voz a ti debida
Dirigida por: Antonio Girón
Ens acompanyarà, Barbara Boyero, videorealizadora

Des de les primeres exhumacions científiques  de l'any 2000 a la localitat lleonesa de Priaranza de Bierzo, no han deixat d'aparèixer fosses comunes de víctimes del franquisme davant l'opinió pública estatal i internacional. A partir d'aquest moment, els moviments de recuperació de la memòria històrica han impulsat la creació d'institucions, l?interès de les Nacions Unides, la tramitació parlamentària d'una "Llei de la Memòria" o l?històric acte judicial del 16 d'octubre de 2008 a l'Audiència Nacional Espanyola.
Aquesta pel·lícula recull una visió global sobre una década d'esdeveniments i debats, alhora que aprofundeix en els seus orígens i conseqüències. En certa manera, també suposa un acte de comprensió i coneixement sobre un passat encara  recent. Potser perquè testimonis com els de Carmen Gallego, Lluís Martí Bielsa, Trinidad Gallego o Marcos Ana, explicats sense donar-se cap importància, ens transmeten els conflictes i les lluites per construir relacions socials més justes i equitatives per part de tota una generació ciutadana silenciada per la història oficial.
Lloc:  CINEMA CATALUNYA - Sant Pere, 9 - Terrassa
Preu:  Gratuït

Entrades populars d'aquest blog

Valoració eleccions

Reunida l’assemblea local d’Esquerra Unida de Terrassa el 6 de juny hem fet una valoració i reflexió col·lectiva de les eleccions municipals del passat 28 de maig i de la nostra participació. Primer de tot, volem donar les gràcies a les 3.643 persones (4,56% dels votants) que van confiar en la candidatura de Terrassa En Comú Podem aquest 28M. No defraudarem a aquestes persones, ja que continuarem treballant i lluitant per recuperar i ampliar un espai polític que és imprescindible i necessari a Terrassa. Volem agrair també la magnífica feina que ha realitzat tota la militància de TECP, en especial la candidata Agnès Petit, en aquesta campanya electoral, deixant-se la pell per defensar un futur digne per a les famílies treballadores. Tenim un gran capital humà. Hem demostrat que tenim militància, proposta i capacitat per a crear una organització més forta, que estigui arrelada als barris i amb un discurs de classe, posant l’èmfasi en les desigualtats i necessitats materials de la gent.

Ha mort Juan Martínez

Ayer nos dejó Juan Martínez Martínez , un luchador infatigable de esos que pelean toda la vida, uno de los imprescindibles. Desde bien joven  en su Abrucena natal  vio y comprendió la miseria a que las clases pudientes del campo sometían a los campesinos. Esto hizo que su familia decidiese emigrar a Cataluña y concretamente a Terrassa para buscarse  la vida. Ya en nuestra ciudad, Juan rápidamente tomó contacto con el PSUC y entró en sus filas. Pronto se destacó con una militancia comunista activa y comprometida. Las detenciones acompañadas de torturas y años de cárcel fueron una constante. Se implicó de manera extenuante y desinteresada en la lucha contra la dictadura franquista y por el restablecimiento de la democracia, siempre al lado de la clase trabajadora. También tuvo buena parte de “culpa” en la creación y desarrollo de las CCOO.   Esto le costó estar constantemente en el punto de mira de la policía política del régimen, lo que a instancias del partido le obligó a exiliarse a

Presentació a Terrassa del llibre sobre la massacre d'Atocha

Aquest proper dimecres 31 de gener presentem a Terrassa el llibre " La matanza de Atocha y otros crímenes de Estado ", amb la participació de l'autor Carlos Portomeñe . A les 18:30h a la seu de CCOO de Terrassa (c/ Unió, 23). Recentment, l'autor ha publicat l'article " Siete días de enero, cuarenta y siete años después " sobre els fets que relata en el llibre. Us esperem!